lördag, november 13, 2010

Kreativitet vs tålamod

Jag är en kreativ människa. Jag har tankar och idéer för en miljon. Jag planerar att bygga hyllor, måla tavlor, sy om skjortor till kuddöverdrag, klä om två fåtöljer och rama in massor med bilder och göra en fotovägg. Att fotografera, skriva, layouta. Att skapa något.

Men jag har ett stort problem. Jag planerar och strukturerar och köper allt jag behöver. Släpar fram det och sprider ut mig och börjar. Och så märker jag att det tar skitlång tid och ungefär samtidigt som jag får den insikten rinner all energi av mig. Sitta och sprätta sömmar ... blääää. Mäta exakta mått ... blääää. Redigera 100 bilder ... blääää. Skriva längre än en lång artikel ... blääää. Vänta på att färgen ska torka så jag kan måla lite till på min tavla ... blääää.

Skulle jag inte ha en chef (eller flera) som sa åt mig att jag har en viss tid på mig att göra saker klara skulle jag inte få någonting gjort. Skulle jag inte ha en deadline och någon som tjatade på mig att hålla deadlinen skulle jag heller inte få någonting gjort.
Skulle jag vara egenföretagare skulle jag inte få någonting gjort.
För jag har inget tålamod.

Tänk om jag inte skulle ha ett kreativt jobb?! Hur och när skulle jag då få utlopp för min kreativitet annat än i tio minuter i taget? Hur gör folk? Kan man liksom träna upp sitt tålamod så man inte tröttnar på direkten?
För just nu känns det som att mitt dåliga tålamod hämmar mig.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Jag är EXAKT likadan, skitspontan, men dålig på att genomföra. Det har dock blivit mycket bättre sedan jag började göra listor. På kylskåpet har jag flera lång månader-listan och kortlistan. Så skriver man dit allt jobbigt man måste göra, men även sånt som tar skitkort tid, tex:

para ihop strumpor - tråkigt, tar medellång tid
göra klart fotoalbum från Mexiko - mitt fyra årsprojekt
ta bort röda krukan - lätt och stryks snabbt.

När jag har några lätta saker, som röda krukan, så blir de andra punkterna lättare att göra.

Skitkonstigt, men det funkar på mig.

Matilda sa...

Listor säger du. Ja, kanske det.
Jag gör listor när det är något viktigt jag måste göra men inte för bagatellgrejer. Kanske ska prova det. Om inte annat kan det ju kännas lättare när man inte behöver ha allt runtskvalpande i skallen.