söndag, februari 04, 2007

Vad gick fel?

Satt i morse och tittade på Nyhetsmorgon och hörde prästen Ma Oftedal diskutera en fråga som jag en lång lång tid gått och fnulat på:
Varför kristna i många fall är så konservativa och inte tillåter till exempel homosexuella att finnas till eller gifta sig i kyrkan?

Jag har länge funderat på vad som egentligen gått fel där? Eftersom jag är uppvuxen i en kristen familj har jag gått i söndagsskola och fått min beskärda del av bibelläsning. Jag vet därför vad Jesus budskap är.
Han kämpade för alla människors lika rätt, lika värde och att man skulle behandla andra precis som man själv vill bli behandlad.
Jesus käkade mat med rövarna, bjöd hororna husrum, älskade även dem som hatade honom. Jag skulle alltså kalla honom liberal (alltså vad liberalismen står för från början, inte vad folkpartiet står för i dag.)

Hur kommer det sig då att de som läst bibeln mest noggrannt har uppfattat hans budskap helt fel? Hur kan präster i dag vägra viga homosexuella? Jesus skulle utan tvekan ha vigit dem, han trodde ju på kärlek mellan människor.

Lever de gamla prästerna kanske fortfarande efter det gamla testamentet (som Jesus till stor del förkastade). Där står det "att män inte ska älska med män".
Men lever de efter det gamla testamentet borde de ju dessutom gå efter parollen "Öga för öga, tand för tand" och det tror jag inte många präster är villiga att acceptera.

I alla fall tycker jag att det är skamligt att många kristna i dag är så otoleranta mot andra människor och fortfarande kallar sig kristna. När de i själv verket är precis som fariséerna på Jesus tid. De vars "kristendom" Jesus kritiserade. Lärde de sig inget av det?


Uppdatering: Det är sådant här jag pratar om. De som anser att man ligger fel i den moraliska skalan om man onanerar, tillåter abort eller spelar om pengar, och kallar sig själva för "sanna kristna". Enligt vilken sanning då om jag får fråga?
Bör tillägga att jag, som säkert alla ni andra, hamnade i den sista kolumnen i testet och "lever i synd och är onanist såväl som vegan, njuter av pornografi och allt som är fel."
Skrattretande samtidigt som det gör mig jävligt förbannad. De förstör ju för kristendomen!

3 kommentarer:

mamaMill sa...

Jävligt bra skrivet Tilda =)

Anonym sa...

Det finns MASSOR av grupper och personer som inte kan gifta sig i kyrkan....som inte kan ingå partnerskap heller....av alla dessa varför skulle just homosexuella få ingå äktenskap?

Matilda sa...

Nineve: Det var bara ett exempel. Frågeställningen var hur ”sanna kristna” kan vara så otoleranta mot andra människor och fördömma dem, när kristendomen är god och bygger på syndernas förlåtelse och nåd?
Jag menar att ALLA borde få tillgång till Gud, inte förbjudas i kyrkan för till exempel sin sexuella läggning. Det är fel!