onsdag, februari 14, 2007

Skrattretande diktatur

En sak som jag har undrat över hela mit liv är hur man kan leva i en diktatur? Är alla människor för rädda för att göra något för att största diktatorn? Är de kanske så hjärntvättade av diktatorn att de verkligen tror att han gör rätt, precis som i Tyskland under Hitlers tid? Eller är människorna kanske för oorganiserade för att tillsammans ordna ett upplopp som störtar diktatorn?

Har själv aldrig upplevt något som ens skulle kunna liknas vid en diktatur och kan därför bara spekulera i hur jag skulle reagera. Jag tror i alla fall att jag skulle ha svårt att acceptera vissa grejer.
Saparmurat Nijazov var diktator i Turkmenistan tills han kolavippade i slutet av december förra året. Han hade en hel del underliga saker för sig som i alla fall skulle ha fått mig att reagera.

Hör på det här:
* Han gav staden Krasnovodsk namnet Türkmenbaşy efter sig själv, utöver det att flera skolor, flygplatser och till och med en meteorit har fått hans namn.
* Alla offentliga byggnader har stora porträttbilder av honom på väggarna och statyer av honom själv och av modern står utspridda över hela landet. Bland annat har han ställt en stor guldstaty på en snurrande platta som följer solens gång. Motiveringen till det var "att två solar hela tiden skulle få mötas".
* Inga andra böcker än dem skrivna av honom tilläts i skolorna och på biblioteken. Och dessutom stängde han alla bibliotek på landsbygden eftersom "folk som bodde där inte kunde läsa". Lite senare fröbjöd han även alla sjukhus på landet.
* Han förbjöd balett, opera, datorspel, långt hår, skägg, guldtänder och tobak eftersom han själv hade slutat röka.
* Han förbjöd också manliga presentatörer på TV att använda smink, eftersom han hade problem med att skilja män och kvinnor åt.
* Han bestämde hur höga staketen i landet skulle vara.
* Han döpte månader och högtider efter sig själv och sin mor.

Den mannen låter ju inte helt frisk. Skulle inte du har reagerat?

Inga kommentarer: