onsdag, december 22, 2010

Min kropp är smart!

Gud eller evolutionen (beroende på vad man väljer att tro på) måste ha varit väldigt väldigt smart. Jag tänker på människokroppens utformande och funktioner, som är så perfekta.

Tänk liksom hur smart det är att vi har tio fingrar. Hur svårt det skulle vara med bara fyra. Eller om tummen satt precis bredvid pekfingret och de andra fingrarna där uppe på handen. Det skulle inte alls vara särskilt bra.
Eller tänk om vi inte hade den där lilltån som ger oss bättre balans? Eller om vi hade knän som inte gick att böja. Fasen vad svårt det skulle vara att gå då! Och vad det skulle slita på allas stackars höftleder.

Och så är ju kroppen så perfekt anpassad till vilka behov vi har. Armarna är inte lika långa och grova som benen eftersom vi inte behöver gå med dem. Och kroppen behöver inte vara särskilt luden när vi numera har kläder på oss. Förutom på huvudet då, där hjärnan kan behövas skyddas mot sol och kyla.

Kroppen har ju till och med inbyggda säkerhetsmekanismer. Som att vi har ögonfransar och att vi automatiskt blinkar när något kommer mot ögat. Eller att vi får gåshud när vi fryser för att bevara värmen så bra som möjligt.
Smartast tycker jag dock att lillfingret är. Det är precis så litet att det ryms in i ett öra så att man kan komma åt att klia men är samtidigt så stort att man inte får in det så långt att man kan skada trumhinnan. Där har någon jävel verkligen tänkt till!

Inga kommentarer: