torsdag, mars 15, 2007

Jag skäms för feminismen

Efter att ha läst den här kolumnen från Svenska Dagbladet måste jag säga att jag skäms! Jag skäms för feminismen.

Zanyar Adami skriver om hur han behandlats av kvinnliga feminister - som jag skulle kalla radikala feminister. Han har inte blivit inbjuden att delta av den enkla orsaken att han är man. Enligt min feministiska syn är det helt jävla galet.

Så här skriver han:
"När Feministiskt initiativ bildades var jag en av de som jublade. Äntligen ett nytt politiskt verktyg som skulle leda till fler kjolar på människor med makt. När Gudrun Schyman hälsade på oss på Gringoredaktionen var jag extra exalterad. Men halvvägs in i hennes föreläsning insåg jag att Fi inte var ett parti för män.

Visserligen hade de 10 procent män som medlemmar men de bjöd aldrig in aktivt. I stället var det den vanliga demoniseringen av män som grupp. Jag var redo att värvas men det slutade med att jag inte ens röstade på dem. Jag delar kampen men kunde som man inte vara med i en rörelse med en sån mansbild."


Tyvärr är det de radikala feministerna som får mest uppmärksamhet och gör att feminismen målas ut som en manshatande grupp människor. Medan feminism egentligen står för JÄMSTÄLLDHET = lika villkor för kvinnor och män. Åt BÅDA håll.

Jag förväntar mig därför inte att killen ska betala på en dejt. Tjänar jag lika mycket som mannen finns ingen orsak till det! Behandla mig lika som en man/kvinna både när det gäller lön, uppträdande eller vad som helst. Jämlikt. Rättvist.

Män ska därför inte särbehandlas eller generaliseras. Inte ses som dumma och mindre vetande och inte ses som de som förtrycker.
Och de ska framförallt få samma rättigheter att arbeta för feminismen! Hur ska samhället annars kunna bli jämställt?

3 kommentarer:

malin sa...

Jag håller helt med dej. Folk är rädda att kalla sej feminister på grund av en missuppfattning som skapats av radikala damer utan självbild. Någon ordbemästrande människa borde skapa ett nytt begrepp, något vidare än "radikal feminist" som skulle särskilja det ena från det andra.

Manshat är ju så långt från grundsynen i feminism man kan komma. Jäkla spån det springer omkring där ute.

(Och då menar jag inte samtliga i FI, det fanns/finns ju medlemmar med rätt visioner.)

Matilda sa...

Eller så skulle man skapa ett nytt ord för feminism som inte förknippas så mycket med kvinnlighet. En del tror ju nämligen att feminsmen står för att kvinnan ska ha den ledande positionen i världen...
Nåt mer liknande med jämställdhet, som det egentligen handlar om.

Och jag håller med om FI. Det finns många riktigt bra människor där.

Anonym sa...

Bra debatt! Tydlig och rak med ett lätt budskap. Fortsätt så. :P