fredag, mars 04, 2011

Äntligen har någon motbevisat henne

Äntligen. Äntligen! ÄNTLIGEN! Den här debattartikeln från DN har jag väntat på, längtat efter och hoppats på i så många år.

Redan i januari 2007 skrev jag om Annica Dahlströms vansinniga teorier och upprördes. Jag var så arg, så arg, så arg. Läs tidningsartiklarna jag länkar till i de gamla inläggen så förstår ni varför.
Hon fick stort utrymme i media, troligtvis på grund av hennes kontroversiella åsikter, och skrev sedan en bok om sin forskning.

Hon hävdade bland annat att hjärnforskning visade att kvinnor var mer konstruerade för att städa och hålla rent och att männens hjärna var bättre på teknik. Hon sa också att det kunde vara rent skadligt att låta en man ta hand om barn eftersom de har sämre hörsel och vidvinkelseende och att män under inga omständigheter skulle lämnas ensamma med ett spädbarn. Bland annat. Hon hävde ur sig så många dumheter att jag omöjligt kan sammanfatta dem.

Nu motbevisar fyra andra sakkunniga Dahlströms teser. Ja, för det visar sig att det bara var teser. Det mesta hon hävdar i sin forskning har nämligen ingen grund i forskning. De tester hon hänvisar till ger inte det resultat hon beskriver och skribenterna kallar det till och med ”påhittade fakta”.

Gång på gång slår de undan fötterna för henne:
”Vi har varken i Annica Dahlströms referenslista eller i medicinska och psykologiska databaser hittat några studier av stress och testosteronnivåer hos gravida kvinnor.”

”Enligt Dahlström gör mäns begränsade synfält att de inte kan uppfatta barn eller dammråttor. Vore det så förstår inte vi varför de tillåts vara piloter, taxichaufförer eller flygledare.”

”Hon drar dessa slutsatser med hänvisning till djurförsök av "maternal deprivation". Denna försöksmodell innebär att djurungar får ligga ensamma och hungriga och pipa på ett kallt burgolv. Att jämföra detta med situationen för barn som vistas på dagis eller med sina fäder är både dumt och elakt mot pappor och förskollärare.”

”Att kvinnor skulle vara överlägsna män i verbal kommunikation, vilket Dahlström påstår, saknar däremot vetenskapligt stöd, liksom påståendet att män skulle vara bättre på matematik.”

Åh det är så ljuv läsning, jag vill helst kopiera in allt här. Äntligen äntligen äntligen får Annica Dahlström svar på tal. Och jag hoppas att det gör att hon tystnar för evigt och håller sina dumma, förlegade och sinnesrubbade åsikter för sig själv hädanefter.

7 kommentarer:

Ojsan sa...

Oj. Vilken..stjärna.

Ojsan sa...

(right up there med finska professorn -tillika Matti Vanhanens far- som menar att folket i Afrika är mindre intelligent än folket i västvärlden)

Matilda sa...

Oja. Helt kockobello!
Ja, han verkar inte heller ha alla hästar hemma. Det verkar vara något med professorer och forskare. Någon laboratoriesjuka som går kanske?

Ojsan sa...

Antagligen inte hälsosamt att sitta för sig själv och forska dagarna i ända, skulle de komma ut bland riktiga människor så kanske deras världsbild skulle vara mindre skev.

anonymer sa...

Ja, det var ju en begåvad slutsats bland kommentarerna med tanke på att forskningen som motbevisar Dahlström gjorts av, hm, forskare...

Matilda sa...

Anonym: eller så var det kanske ett skämt? Jag kan ju bara svara för mig själv, och jag skojade iaf.
Labbsjuka = lappsjuka, tänkte jag. Jättekul ju! Typ. Nästan. Ehe.

Åsa sa...

Ja, äntligen! Det värsta är att sådana teser som på något sätt försöker visa skillnade mellan kön får massor av uppmärksamhet i media. All den mängd forskning som inte hittar skillnader eller som påvisar att samhället skapat normer för vad som är kvinnligt och manligt får nästan obefintlig uppmärksamhet i media.