måndag, mars 14, 2011

Amerikaner är inte kloka

I merparten av världen använder vi oss av metersystemet. Det vill säga att vi delar in avstånd och sträckor i millimeter, centimeter, decimeter, meter, kilometer och mil. Allt med jämna tiotal, det är bara att lägga på eller dra bort nollor. Det är lätt att räkna, lätt att förstå och framförallt gångbart nästan överallt. Utom i USA förstås.

Där trilskas de fortfarande med tum, fot, yards och engelska mil och kallar det ”USA system of measurement”. Men själva systemet liksom saknas, det är nämligen allt annat än logiskt. En tum är 2,54 centimeter och på en fot går det tolv tum. En fot är 30,48 centimeter och på en engelsk mil går det 5.280 fot. Har ni förlorat er? Ja, jag med.

Inte nog med att de har galna längdmått, de har galna mått när det gäller i stort sett allt. Man mäter till exempel temperaturen i Farenheit där noll grader Celsius är 32 grader Farenheit och 100 grader Celsius är 212 grader Farenheit. Idiotiskt. Och svårräknat.

Samma med viktmåtten. Man mäter i pund, stone och ounce enligt samma ologiska system. En ounce är drygt 28 gram och på ett pund går det 16 ounce. Vilket betyder att det inte ens är samma system som när man mäter längd! Man blir helt matt.

För att inte tala om vad man blir när man ska försöka sig på volymmått. Det är kaffekoppar hit och dit och pints och fluid ounce och liquid quart, gallons och gud vet vad. Och hur man räknar ut hur många pints och fluid ounce som går på en gallon kan jag inte ens med googles hjälp lista ut.

Kort sammanfattat kan man konstatera att systemet är helt inkonsekvent.
Nu när jag tänker efter är det kanske inte så konstigt att man snackar om ”obildade amerikaner”. Tror fan det, när de har världens krångligaste mätsystem.

Publicerad i Ålandstidningen.

4 kommentarer:

S.W sa...

Håller med så himla mycket. Läser en fantastisk matblogg (http://thepioneerwoman.com/cooking/) och den största nackdelen är att den är väldigt amerikansk...vilket ju är en del av chamren inser jag nu. I vilket fall, så är det inte bara måtten som förvirrar, utan även en del av ingredienserna. Half and half, whole milk, spraymarshmallow, märkligt kött och andra konstiga halvfabrikat som kanske, men bara kanske, finns i Sverige.

Men vem har sagt att det ska vara lätt?

Matilda sa...

Nej det är alltid lite krångligt att läsa amerikanska recept. Tacka gud att google finns, säger jag bara!

S.W sa...

Nu kommer jag låta så himla korkad; men jag har aldrig tänkt på att man kan översätta recept med google.

Alltså borde google marknadsföra den tjänsten bättre ^^

Matilda sa...

Haha, allt går att lösa med google ju. Trodde alla visste det. Hihi.