fredag, maj 20, 2011

I dag (och alla andra dagar) hatar jag ...

Smygrasism! Fy fan vad det är fult.
Jag hatar fördomsfulla skämt om invandrare och människor med annan etnisk bakgrund än nordisk. Små pikar som betyder mer än vad man låtsas.
Jag hatar, jag hatar, jag hatar!

Jag hatar det så mycket att jag ibland svämmar över och blir lite väl onödig. Brusade förut upp mot en person som kanske inte menade så illa som jag antog.
Men ibland ropar 18-åriga, extremt rättvisetänkande och svart-vita Matilda där inifrån och kommer ut. Och jag har inte en chans att stoppa henne. På gott och ont förstås.

8 kommentarer:

Ojsan sa...

Nu skriver jag det här mest för att vara kärringen mot strömmen. Men; det händer faktiskt att folk skämtar om invandrare utan att mena det som nåt annat än just ett skämt. På samma sätt som man i Finland skämtar om att alla svenskar är fjollor, i Sverige säger att alla finnar dricker vodka och slåss med kniv, att alla norrmän är lite korkade, etc.
Men jag kan hålla med om att smygrasismen tyvärr är mycket mer vanlig än just det att man faktiskt bara skämtar.

Matilda sa...

Ja, alltså jag vet att man kan göra det. Och det var just det jag menade med att jag överreagerade. Jag blev arg på ett skämt som egentligen bara var just det – ett skämt. Inte illa ment alls.
Men det är för att mitt undermedvetna går igång så himla mycket på just rasism så jag tänkte mig inte riktigt för.

Matilda sa...

Obs! Jag är inte guds bästa barn själv. Skämtar också på det viset du beskriver ibland. Och menar verkligen inte illa!

Ojsan sa...

Å andra sidan är det ju väldigt svårt att avgöra om ett skämt är just ett skämt, eller om det faktiskt uttrycker främlingsfientlighet. Eller alla de här "jag är inte rasist, MEN.." Usch vad jag blir illa till mods då folk säger så. Som att de försöker övertyga sig själv nästan.
Sen igen kommer jag på mig själv med att dra alla över en kam lite nu och då. Men jag tror att ett första steg till att kunna ta tag i såna där tankar och fördomar, är att vara medveten om dem istället för att förneka dem. För det är ju inte folkslag och nationaliteter som beter sig illa, det är individer.

Tesa sa...

Håller helt med dig Tilda! Och skämta om såna saker är inte helt ok. Men sen beror det ju absolut på hur man formulerar sig, klart alla människor drar till med såna skämt som att alla svenskar är dryga o.s.v.
Sen finns det tyvärr många som är små rasistiska men inte vågar stå för det utan säger alltid att dom bara "skämtar".

Som sagt lev i det, och sen kan man bilda sig en åsikt om saker och ting. Fan inte innan!

Tesa sa...

Oj lät också väldigt arg nu ser jag. Men inte så jag mena. Bara det att såna skämt inte är ok.
Och som Fox säger så är det individer som beter sig illa, har inget med folkslag eller nationalitet att göra.

mamaMill sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
mamaMill sa...

Jag tog bort min kommentar, för jag orkar inte tugga helt enkelt.