lördag, mars 07, 2009

Baksidan av ateism?

Västvärlden blir allt mindre troende. I Norden går rekordmånga ut ur kyrkan och siffran ökar år för år. Många beskriver sig själva som ateister och tycker att tro är överskattat.

Och då får jag en konstig fundering. En praktisk fråga.
Hur många som kallar sig ateister skulle vilja vara utan en hel drös med lediga dagar som vi har för att vi lever i ett kristet land?

Känns det inte lite hyckleri att fira jul och påsk och njuta av ledig pingst, när man egentligen skiter i varför man firar och är ledig från jobbet?
Bara en tanke.

3 kommentarer:

mamaMill sa...

Jag är hemma med rent samvete. På samma sätt som jag tar en paus på jobbet när rökarna går och röker. Det är väl samma sak, eller? :p

malin sa...

Visst är det ju så. Men vi som inte tror (eller, jag är egentligen agnostiker) firar mer för sakens skull - för hur många har kristendomen i bakhuvudet? Man firar ledigheten. Julen för skinkan och klapparna, påsken för Kinderägg. De råkar bara sammanfalla med kristna högtider :)

Matilda sa...

Mille: Haha! Nästan samma sak! =)

Malin: Jag menar inte att jag är guds bästa barn heller. Jag firar inte påsken med Jesus i huvudet, men när jag tänker efter så känns det lite hyckleri att INGEN skulle vilja vara utan högtiderna men trots det inte är det minsta kristna. Kan man inte slänga in lite fler lov i så fall utan kristen betydelse?
Som sagt, bara en tanke.