måndag, september 26, 2011

2 x recept

Mmmoussakan:


Skiva aubergine och lägg på hushållspapper. Salta och låt ligga så vätskan drar ur en aning.

Stek lagom mängd köttfärs. Krydda den med vitlök, salt, peppar, paprikapulver, lite chilipeppar, muskot och lagom med kanel. Smaka av för lagom mängd, allt efter din smak.
Nät köttfärsen är brynd häller du på krossade tomater och lite (typ 1 dl) vatten eller en skvätt rödvin. Låt stå och puttra medan du gör resten.

Torka av auberginen och stek den i smör.
Gör ostsåsen: smält smör och häll i vetemjöl och rör ihop. Häll på mjölk och rör medan den blir tjockare. Späd med mjölk under tiden. När den börjar bubbla blir den inte tjockare.
Gör vitsåsen ganska lös eftersom du ska ha i ost också. Häll i riven ost och rör tills osten smält.

Varva aubergine, köttfärs och ostsås i en form. Grädda ganska långt ner i ugnen i typ 25 minuter på 200-225 grader.
Ät och få matorgasm. Och servera nåt grönt till.


Pepparrotslax och ostplättar:


Ostplättar: Blanda tre ägg med tre dl riven ost och tre msk majonäs. Salta peppra och klicka ut på bakplåtspapper. Grädda i typ tio minuter i ugnen på 225-250 grader.

Dela lax i mindre bitar och lägg i en form. Salta peppra.
Riv färsk pepparrot och blanda med en burk creme fraiche och en liten klick majonäs.
Klägga ut blandningen över laxen och riv lite ost över. In i ugnen på typ 200 grader tills laxen är klar och osten smält. Typ i 15-20 minuter.
Ät och bli mätt som ett svin.


Ps. Nej, jag har inga exakta mått på mängder och sådant när jag lagar mat. Vill ni ha det får ni googla. Bäst är dock att improvisera, det är så man lär sig. Min moussaka blev till exempel lite för rinnig, så nu vet jag att jag ska ha mindre vätska nästa gång.

3 kommentarer:

mamaMill sa...

Jaså, du kör också ostplättar, så.jävla.gott.

Jenny.S sa...

Härligt med recept =) håller mig oxå undan kolhydrater. Ser gott ut, måste prova. Men majonnäs stavas med två n ;)

Matilda sa...

Mille: Ja, mycket gott. Men efter att jag blev kräkmätt på dem på lunchen är jag inte särskilt sugen längre.
Jenny: Ah, ja jag äter det typ aldrig och skriver det därför typ aldrig heller. Haha. Men nästa gång är det två n, jag lovar, även om det logiskt sett bara borde vara ett. Jäkla låneord som ställer till det.