torsdag, augusti 11, 2011

Vad ska jag läsa?

Jag har hamnat i någon form av vakuum när det kommer till läsande. Under semestern har jag läst ta-ta-da två hela böcker. Det är fasen skandal. Räknar jag antal böcker jag har läst i år ryms de på båda händer och då har jag räknat med de jag läste på semestern i Malaysia och Singapore i början av året.

Jag tror det dels beror på att jag läst dåliga böcker. Böcker som jag inte har blivit uppslukad av och som jag inte längtat efter att fortsätta läsa. Som den där jävla shopaholic-boken som jag köpte i Malaysia. Guuud vilken människa huvudkaraktären är. Jag får ju krupp på henne och blir bara irriterad varje gång jag läser.

Därför letar jag nu efter bra böcker. Kriterierna är enkla:
1. De ska vara välskrivna och ha bra flyt i språket.
2. De ska vara intressanta/spännande/engagerande som gör att jag vill läsa vidare hela tiden.
3. De ska ha en sympatisk huvudkaraktär som man inte stör sig på.
4. De ska inte vara så sjukt långa.

Tips mottages mycket tacksamt.

14 kommentarer:

Jojjo sa...

Nu vet ju inte jag vad du gillar och vad du stör dig på men har du läst James Frey? (troligen eftersom jag verkar vara sist i universum med att upptäcka honom, haha).

Andra bra böcker jag läst i sommar: Cirkeln?, Jellicoe Road (Melina Marchetta), Running with scissors (Augusten Burroughs), sandhamn-serien av Viveca Sten (så där, men de var iaf lättlästa), Paganinikontraktet.

Linn sa...

INTE PAGANINIKONTRAKTET! Förlåt Jojjo, men den är så inihelvete störande.

Men kolla här för tips vettja: http://bokcirkus.blogspot.com/search/label/veckans%20boktips (gör reklam för mig själv. ehe.)

Jojjo sa...

Jag gillade den ändå Linn! Sådetså. Inte alls lika mkt som Hypnotisören men iaf. Men förklara gärna vad det var du störde dig på?

Matilda sa...

Jojjo: Har inte läst Frey, men kanske skulle ta tag i det nu. Vilken av dem bör jag läsa först? Och tack för tipsen.
Linn: Bokcirkus håller jag koll på för jämnan, men ni tipsar ju om så många bra böcker. Jag skulle bara behöva något enstaka tips, så jag slipper sålla i djungeln av bra böcker. Logiskt? Nä, inte särskilt.

Linn sa...

LÄS FREY FÖR FAEN! Och börja med The final testament of the holy bible.

För lättare läsning: Augusten Burroghs Magical thinking. Den är bättre än running with scissors tycker jag. Eller roligare iallafall.

Eller så läser du Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper. Den är snabb, välskriven och urmysig.

Jojjo: Så här tycker jag om Paganinikontraktet (saxat ur egen blogg) och förlåt för att jag tar upp hela ditt kommentarsfält Matilda.

Paganinikontraktet av Lars Kepler. Jag var jätteglad när Hypnotisören kom och hypades och hoppades på en ny Stieg Larsson, men det var som jag har skrivit tidigare för många kockar som slutade i en rörig, hoppig handling och ett spretigt språk. Innerst inne hoppades jag på att det var författarna som ville för mycket. Nu vet jag vad det är. Författarna har helt enkelt gått Svenska A, listat topp tio-händelser inom deckargenren och sen bockat av dem en efter en. Slutresultatet? En bok helt utan känsla där jag finner mig bli irriterad å huvudpersonernas vägnar. Lite Men för fan, jag är ju egentligen en bra rollfigur, gör mig rättvisa. Jag tycker storyn håller och har potential till att vara riktigt bra, men paret Ahndoril har totalt förstört den med sin åttondeklassarsvenska. Eller där var jag orättvis mot fjortonåringarna. Sen vill jag sälla mig till den skaran som gnäller på Joonas finska. Förutom att vara onödigt övertydlig är den är helt oförståelig. Man tänker inte på ett annat språk när man är uppväxt och bosatt i ett land och att hela tiden inflika finska uttryck, sid. 181 Ei saa peittää t ex, är bara sjukt irriterande. Till och med humorn, eller snarare försöken till humor, är utstuderad och närapå uppslagsverksaktig. Om jag får råda 'Lars Kepler' till något så är det att ta in en spökskrivare.
Betyg: 2/5 (bara för att själva storyn faktiskt är rätt bra)

Jojjo sa...

Angående Frey: Amen. Läs den Matilda, det är nog faktiskt den bästa boken jag läst någonsin! Har precis börjat med A Million Little Pieces, min andra Frey-bok.

Angående Kepler: Jag tror inte jag tänker lika mycket som dig när jag läser. Jag sugs in i spänningen för mycket för att tänka på allt det där andra och jag älskar instabila psychon i böcker. Men du har säkert rätt. Jag gillar den ändå, hehe.

Åsa sa...

100åringen som steg upp och försvann. Jonas nånting heter författaren. Sjukt bra!

oneofakind sa...

Hundraåringen

Grymt rolig bok =)

Jojjo sa...

Alltså jag gillar inte riktigt hundraåringen heller. Det måste vara nåt fel på mig, haha

Linn sa...

I'm with Jojjo! Ta nån av dom andra först. Det är inte hundraåringen du är ute efter enligt din beskrivning, believe me.

Bondhustrun sa...

Garp och hans värld - John Irving. Fast den är ganska lång... Men mycket bra!

Presidentens hustru - Curtis Sittenfeld, förra sommarens älsklingsbok för mig (och många andra)

Och förstås Niceville av Kathryn Stockett.

Eller One Day av Dave Nicholls.

Och Easter Parade av Richard Yates.

Matilda sa...

Tack tack tack för alla tips! Ni är guld värda!
Och bara för Paganinikontraktet väcker så mycket känslor måste jag ju läsa den också. Tror till och med att jag har den hemma.

Ps. Min mamma jobbar i bokhandel och förser mig med böcker, därför har jag inte så stor koll på vad för böcker jag har liggandes hemma.

Johanna sa...

Ja, En dag av Nicholls! <3 <3 <3

Men "Konsten att tala med en änkling" som någon skrev här ovan är också mysputtrig och bra. Och gillar man lite mysrusk så rekommenderar jag Sarah Waters "Främlingen i huset".

Matilda sa...

Johanna: Tack tack tack för tipsen. Ska läsa när jag hinner!