onsdag, september 24, 2008

Hundramiljoner tankar som snurrar

Det är omvälvande på jobbet. Skolskjutning i Finland ena dagen, tidningens styrelseordförande sparkad andra dagen.
Har en miljon tankar i huvudet och en hel drös med saker jag skulle vilja tillägga i debatten. Kan bara inte sortera tankarna ordentligt för att få något vettigt i skrift.

Det enda jag kan konstatera är att folk, gemene man, har en extremt dålig koll. På allt.
Bland annat dålig insyn i hur en tidning sköts. En tidning har etiska regler och en publicistisk linje som man följer. Allt på redaktionell plats (allt annat än ledare, debattsidor och eventuella krönikor) är politiskt, etiskt, kommersiellt och på alla andra sätt oberoende. Ingen kan styra över det.

På tidningens hemsida pågår nu en het debatt där folk tycker att chefredaktören gjorde fel som sa att han inte tänkte jobba under en styrelseordförande som säger vad redaktionen får eller inte får skriva. Jag förstår inte hur de tänker.
Ska ägarna bestämma vad tidningen – som faktiskt har som uppgift att granska makten, näringslivet och allt annat – ska skriva är vi snart i en diktatur.
Det fria ordet är heligt. Så är det bara. Annars kan vi journalister lika gärna sluta arbeta.

2 kommentarer:

Milla sa...

Hej. Jag håller med dig om att de som sitter i styrelsen inte ska lägga sig i vad journalister skriver om. Ha det bra Milla

Matilda sa...

Milla: Så är det ju. Vi följer faktiskt lagar och regler som vi tänker följa. Annars kan vi lika gärna bli en diktatur på en gång. Fri press är kärnan i demokrati.