lördag, februari 07, 2015

Svar om a-kassan och lite annat krafs om jobb

Efter hundra års väntande (en överdrift men som speglar känslan) fick jag svar från Alfakassan.
Det finns tre sätt jag kan gå med i a-kassan utan att ha jobb. 1) om jag veckopendlat utomlands för jobb 2) om jag haft mitt intressecentrum i Sverige medan jag jobbat utomlands, till exempel om jag säsongsarbetat någonstans och 3) om jag flyttat tillbaka till Sverige från ett annat nordiskt land inom fem år och var ansluten till en a-kassa i Sverige innan dess.
Så sammanfattningsvis: Jag kan inte gå med i a-kassan och får därmed ingen arbetslöshetsersättning.

Den finska arbetslöshetskassan har fortfarande inte svarat men om de mot förmodan gör det (jag ska mejla dem igen och tjata, ringa är för övrigt ingen idé eftersom ingen kan tala svenska tillräckligt bra i sådana här viktiga frågor) kommer svaret ändå att bli nej. Tror jag.
Så nu tänker jag vara kvar i den finska a-kassan och när jag får ett jobb ska jag fort som fan flytta över försäkringarna till en svensk a-kassa. Blir jag utan jobb i framtiden är jag därmed garanterad pengar i alla fall.
Rätt klen tröst just nu men jag försöker vara positiv.

Och en skön grej till är att om jag inte lyckas få något jobb inom den eller de närmsta månaderna kan jag få hoppa in i ett kök på ett sjukhus. B, som säger att hon kan ordna det åt mig, tycker dock att jag bara ska ha det som backup och att jag nu först ska fokusera på att söka den typen av jobb jag hellre vill ha.
Och det gör jag fanimig. Igår skickade jag in nio ansökningar! Det börjar gå lite fortare nu när jag har en grundmall att gå efter för i stort sett alla typer av arbeten jag söker. Skönt att slippa uppfinna hjulet igen liksom.

Tycker dock att folk är väldigt dåliga på att svara. Jag har inte ens fått svar från de första jobben jag sökte för över en månad sedan. Är det så? Att man inte alltid får ett svar? Tycker liksom att de arbeten som handlar om kommunikation på olika sätt borde vara rätt bra på att kommunicera. Eller så är jag för ivrig kanske? Urvalsprocessen kanske tar sjukt lång tid. Men med tanke på hur många jobb jag har sökt borde ju fler än tre ha svarat.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Det verkar dröja ca 6-8 veckor i genomsnitt, att bli klar med rekryteringen. Tror inte de skickar svar innan den de valt skrivit på pappren, jag har också fått dåligt med svar.

Anonym sa...

Då jag sökte jobb så fick jag oftast bara svar då jag faktiskt fått en intervju annars så var de tyst, är du med på alla jobbsökar sidor jag kan rekomendera jobbsafari dom har en bra mailfunktion där du får mail varje dag med jobbannonser
//Kicka

Matilda sa...

Hanna: Kanske vi inte får svar på allt helt enkelt. Jag är så ovan att söka jobb så jag minns inte riktigt hur det brukar vara.

Kicka: Jobbsafari säger du, där är jag inte med ännu! Ska genast gå med. Är dock med i flera andra som funkar på samma vis. Väldigt bra faktiskt!