måndag, februari 16, 2015

Jag vet inte hur man gööööör

Kanske jag inte borde outa precis allt som har med eventuella framtida arbeten här, men jag vill ju ha hjälp och råd och nån som gläds med mig eller håller tummarna åt mig. Så, nu till mitt ärende: 
VAD FAN GÖR MAN PÅ EN ANSTÄLLNINGSINTERVJU? 

Senast jag var på en var för över tio år sedan och jag hade noll tid att förbereda mig på. Jag hade nämligen missat mejlet eftersom man 2004 inte kollade mejlen varje dag. Redaktionschefen ringde eftersom jag aldrig hade svarat på mejlet och frågade om jag kunde komma om två timmar. Paniken.
Jag var dessutom hemma från mitt dåvarande jobb eftersom jag hade feber men tänkte att jag inte fick missa chansen. Så jag proppade i mig tabletter, gjorde mig i ordning och kom dit.
Minns knappt ingenting. Vet att jag fick frågor av typen "vad tycker du är skillnaden mellan de två lokaltidningarna" och "om du fick skriva om vad som helst, vad skulle du skriva om då". Sjukt svåra frågor men iom noll förberedelse var jag noll nervös och lyckades tydligen charma rumpan av chefredaktören och redaktionschefen. Woho! 

Så. Nu när jag har haft tid att förbereda mig och inte har feber, hur ska jag lyckas göra samma sak? Vad kan jag vänta mig för frågor? Det är en tidningsredaktion jag ska till. Någon som vet? Hjälp?

3 kommentarer:

Hanna sa...

Jag utgår från standardfrågor (finns massor på nätet) och repar högt för mig själv. Berätta om dig själv är ju typ alltid med. Etc.

Brukar också tänka igenom hur jag vill att de ska känna för mig och vad jag vill att de ska veta.

All lycka!

Linn sa...

Mitt bästa tips är att komma ihåg att det är en intervju för dig också. Det är där du har möjlighet att ställa frågor och känna efter om det är en arbetsplats du skulle trivas på. När jag intervjuar uppskattar jag alltid när den intervjuade har funderingar kring hur saker funkar, för det söger ofta något om dem.

Mirijam sa...

Bra råd från Hanna och Linn! Ett annat tips är att ställa motfrågor så att du verkligen svarar rätt, om dom frågar "berätta lite om dig själv", så kan du fråga om du ska ta den långa historien som börjar från barndomen eller om de vill veta mer om dig rent arbetsmässigt. Minns en gång hur jag plötsligt insåg att jag satt och ba "och sen flyttade jag dit, och sen jobbade jag där, och sen flyttade jag dit, och sen jobbade jag... " osv. Helt oväsentligt för intervjun.

Ska du ha med betyg? Arbetsprover? Om du inte vet så ta med kopior ändå i någon käck plastficka som dom kan få behålla.

Och så kan du ju fundera på klassikerna, "nämn tre saker du är bra/dålig på" och sånt. Och beroende på vilken tidning det är så kan du ju reflektera lite över etik- och moralfrågor som kanske kommer dyka upp. LYCKA TILL!