måndag, februari 02, 2015

Fråga om a-kassa, någon som vet?

Hörrni svenskar, vet någon om det finns någon allmän form av arbetslöshetsersättning i Sverige? Alltså som man kan söka utan att vara med i en a-kassa?
Som det är nu är jag med i en finsk a-kassa som troligtvis inte vill betala ut arbetslöshetsersättning till mig eftersom jag flyttat till Sverige (håller på och forskar i om det skulle kunna gå) och jag får inte flytta över mina försäkringar till en svensk a-kassa eftersom jag inte har arbetat i Sverige de senaste fem åren. Så då får jag inte gå med.

Detta betyder alltså att jag inte får någon arbetslöshetsersättning. Alls. Om det nu inte finns någon annan sorts ersättning alltså.
Vad är alternativet annars? Socialbidrag, eller finns det något annat? Och hur får man det i så fall? Och finns det några kriterier man måste uppfylla för att få det?
Fan vad det är krångligt med nytt land och nya system. Har ju så dålig koll på hur allt sånt här fungerar i Sverige.

Mest av allt vill jag förstås bara ha ett jobb.

5 kommentarer:

4everfine sa...

Alfa-kassan! Och om inte den, är det nog försörjningsstöd (socialbidrag) tyvärr. Då får man dock ha typ 0 kr sparade för att bli beviljad. Men kolla alfa-kassan: https://www.alfakassan.se/

Matilda sa...

Om jag förstod mannen vid journalisternas a-kassa så är det samma regler för alla. Jag kollade alfakassans hemsida också och det står att man måste ha jobbat i Sverige för att få vara med.
Hoppas nu på att finska motsvarigheten kommer med positiva besked. Eller att jag fort som fan får ett jobb!

Hanna sa...

Prata med socialtjänsten och se vilka regler som gäller, ibland kan man få ett "lån" som betalas tillbaka när du får pengar. Några andra förslag har jag tyvärr inte :(.

Linn sa...

Men det måste ju finnas nåt EU/Norden-sätt att få dina dagar i Finland tillgodoräknade? Maila eller ring Alfakassan och kolla. Det känns ju helt sjukt att man skulle vara helt utelämnad när man flyttar ett stenkast.

Matilda sa...

Hanna: Tack för tipset! Ska se vad jag får för svar från Alfakassan först!

Linn: Jag har melat dem och väntar på svar. Det tar så himla lång tid bara. Det är ju helt idiotiskt om systemet fungerar på det viset!