måndag, januari 23, 2012

Öl? Öl!

Den där lördagskvällen, som gjorde mig så trött i går, den var himla himla fin.
Jag och några kollegor hade nämligen ölprovning.

Alla hade med sig något ätbart och sex flaskor öl som passade till just den maten. Den här var ”fördrinken”, Anchor Steam Beer som är en blandning mellan en lager och en ale och unik i sitt slag. Tydligen tog tyskar som emigrerade till USA med sig jäst från Tyskland och bryggde öl på den i varma Kalifornien, vilket gjorde att jästen jäste i för hög temperatur. Och så skapades den unika ölen. Förstås är den fin som snus.

Vi smakade först på ölen för att känna dess smak och ganska ofta hade vi två olika ölsorter till en maträtt så vi kunde jämföra vilken öl som smakade bäst. Beska i maten gör att öl med mycket beska passar bra till. Här är det en skummig tysk weissbier (veteöl) och Fullers ESB som är en bitter. Till det åt vi toast skagen.

Sedan åt vi två olika sorters råbiff och provade väl fyra olika sorters öl till det, bland annat tjeckisk lager, en porter och weissbier. Den första råbiffen var en fransk med lök, kapris och dijon till. Oh my God vad det var gott.
Nästa var en koreansk råbiff som också var helt gudomlig. Den innehöll soja, chili och lime och serverades med syltad ingefära (gari) och färskt päron. Också grymt god.

Som efterrätt åt vi olika ostar och drack olika öl till det. Bland annat Lambic, längst till vänster, som var kvällens dyraste öl och kostade runt 8,50 euro flaskan. ”Den var inte så god, men dyr” blev betyget. I mitten är det Barley Wine som i ärlighets namn inte heller var någon fullpott. Weissbieren längst till höger däremot – den var grymt god. Men så är jag svag för weissbier också.

Nästa gång har vi bestämt oss för att ha vinprovning i stället. Ser redan fram emot det.

4 kommentarer:

Jojjo sa...

Åh va kul med ölprovning! Den där första måste jag helt klart testa. Älskar också weissbier, vilken sort var det ni drack?

Matilda sa...

Vi drack två olika sorters weissbier. Paulaner och Weihenstephaner. Paulanern var enligt min smak snäppet godare.
Men jag gillar Hofbräuhaus weissbier också.
Eller egentligen gillar jag nog alla.

Och ja, den första måste du testa. Mycket god!

egoistiska egon sa...

Fasiken vad roligt!

Matilda sa...

Det var det! Rekommenderas starkt. Särskilt om man som jag gillar öl. Och det gör väl du?

Eller förresten, klart du gör. Du är ju som jag. Haha!