torsdag, maj 06, 2010

Det är farligt att leva, man kan ju dö

Löpsedlarna lyser med svarta krigsrubriker: Gift i maten, hål i ozonskiktet och livsfarliga influensor. Vi är döende! Minst sagt. I alla fall om man ska tro allt man läser.
De senaste rapporterna visar att om vi kvinnor äter multivitaminer är risken större att få bröstcancer. Och äter man för mycket a-vitamin kan foster i mammans mage dö. Eller så kan vi drabbas av benskörhet.
Samtidigt måste små barn få AD-droppar, som innehåller just a-vitamin, för att klara sig.
D-vitaminer är däremot bra och bäst är de om vi får dem via solen. Fast solar vi för mycket finns det risk för cancer.

För några år sedan bojkottade hela världen chips, potatis och knäckebröd av rädsla för akrylamid. Ett gift i maten som kunde döda oss alla. Rent hypotetiskt sett alltså, mängderna man skulle äta var nämligen utomjordiska.
Så varnas vi för kvicksilver i fisken, salmonella i kycklingen och ve den som steker i olivolja! För vem vet vilka gifter som kan bildas då?
Och för att inte tala om alla E-ämnen som visserligen inte är hälsosamma, men som knappast dödar oss på fläcken. Ordet glutamat är numera lika illa klingande som spetälska.
Så säger en forskare: ”Drick ett glas vin om dagen för att hålla dig frisk” medan nästa säger ”ett glas vin om dagen är alkoholism och ökar risken för skrumplever”.

Och mitt i allt det här ska vi konsumenter försöka äta något som inte ger oss cancer, extrem fetma, förgiftar oss eller ger oss allvarliga sjukdomar som gör att vi dör. Uppenbarligen en omöjlig uppgift.

Det är bara att konstatera: Det är livsfarligt att leva, man kan ju dö.

4 kommentarer:

Sofie sa...

Numera är det faktiskt bara just D-droppar man ger barnen :) De har tagit bort A-vitamerna.

Nilla nill@hotmail.se sa...

haha, ja men visst är det så - livsfarligt. lika bra att strunta i allt, äta vad man vill, dricka för mycket vin och kaffe och så röka ett gäng cigaretter på det. om jag ändå ska dö av det jag stoppar i mig så ska det banne mig vara gott! ;-)

Linda.E sa...

Jamen tuuur att du skrev den även här. Jag läste den ju i tidningen när du hade den där och tyckte den var helt klockren!
Tänk att det ska vara så svårt att komma ihåg att berömma nån!

Bra skrivet!

Matilda sa...

Sofie: Aha, ja du ser. Så farliga är a-vitaminer helt plötsligt. =) Och vi då, som åt det som barn verkar ju inte ha fått något fel ... =)

Nilla: Precis! Man dör ju av allt så varför inte njuta på väg till döden.

Linda: Åh, tack!