tisdag, november 11, 2008

Min farsdagspresent

Publicerad dagarna innan farsdag:

En hyllning till älskade pappa

Mamman, modern, morsan hyllas spaltmeter efter spaltmeter i samband med morsdag. Tidningarna gör gulliga intervjuer med väna mammor, lottar ut middagar till bästa mamman och fyller sidorna med rosor till mammorna.
Hemma lagas det middagar till mammas ära, pappan och barnen kommer med frukost på sängen och har mamman tur får hon en specialbakad morsdags-bakelse som bageriet tagit fram för att hylla mamman.
Men pappan då, undrar jag?

Om bara någon dag är det farsdag. Dagen då våra pappor borde hyllas på precis samma sätt som våra mammor.
Men få tidningar skriver sida upp och sida ner om pappan. Få bagerier bakar farsdags-tårtor och får pappan middagen på bordet när han kommer hem ska han vara glad.
Så därför tänkte jag låta resterande utrymme bli en hyllning till pappan. Min pappa.
Min pappa är nämligen världens bästa. Han är den som köpte en bilbana till mig i julklapp bara för att få chansen att leka med den själv. Han är den som lade telefonluren bredvid radion när mina kompisar ringde för att bjuda på lite pausmusik.
Och han är den som hoppade fallskärm nyligen 60 år fyllda.

Min pappa är den som aldrig blir arg. Tills han blir arg på riktigt. Han är den som är kung på att laga mat trots att han inte ägde en stekpanna när han var 20 år. Han är alla barns favorit och hela tjocka släktens lekfarbror.
Han är den i särklass som har flest nyfikna frågor av alla jag känner. Han är den som i ett års tid sov i påslakanet eftersom han inte visste hur man skulle göra. Han är den som kan kramas utan orsak. Och han är den som kan rycka loss näshår med bara fingrarna.
Detta är det som borde uppmärksammas på farsdag. Inte slipsen, inte strumporna och inte kalsongerna. Utan pappan med alla hans härliga egenskaper.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åå, va jag gillade denna text, vet du!! Läste den i tidningen när den publicerades och jag kan inte göra annat än att hålla med om varje ord!!

...det konstiga var bara att jag inte fick ihop det hur din pappa kunde va världens bästa...det är ju min också ;-)

Nilla nill@hotmail.se sa...

Ja din papps är grym och min med, och allra bäst är de tillsammans! =)

Matilda sa...

Erica: Tack!
Nilla: Tillsammans är de oslagbara!

Anonym sa...

Det var bra skrivet!!bra jobbat Matilda!!

Matilda sa...

Lina: Tack!