onsdag, november 27, 2013

Samtidigt på Åland

I Syrien pågår ett stort inbördeskrig mellan regeringstrupper och olika oppositionsgrupper. Det har pågått sedan januari 2011 och trappades upp samma år i mars. I juni i år räknade man med att 100.000 människor hade dödats varav åtminstone 11.000 ska vara barn.
Dagligen matas vi med de senaste nyheterna från landet och läget är så allvarligt att man räknar med att nästan hälften av landets befolkning kommer att behöva humanitär hjälp innan det här året är slut. Folk flyr landet för att rädda sina liv, sina barns liv, sina älskades liv. För att överleva. 6.000 människor passerar landgränsen varje dag för att få skydd i något av grannländerna. Flera stora flyktingläger, i klass med Göteborg med kranskommuner befolkningsmässigt, finns i både Libanon och Jordanien. Totalt har mer än 2 miljoner syriska flyktingar sökt skydd hos grannländerna, meddelar UNHCR, och den siffran ökar hela tiden.

Flera länder är villiga att ta emot flyktingar som inte kan stanna i sitt hemland på grund av den fruktansvärda situationen. Finland, som har en restriktiv flyktingpolitik, har sagt att man nästa år ska höja flyktingkvoten just för att kunna ta emot flyktingar från Syrien. Av de 1.050 flyktingar som tas emot nästa år reserveras platser åt 500 syrier.
Åland, som måste ansöka till Finland om att få ta emot flyktingar, har meddelat att här finns det rum. Fem familjer kan tas emot på Åland och man räknar med att kanske tjugo personer kommer att komma hit. Det är 0,02 promille av de personer som enligt UNHCR flytt till grannländerna. 20 personer av 2 miljoner, en löjligt liten mängd i förhållande till hjälpbehovet.

Åland lever i välfärd. Här finns enligt statistiken Nordens lägsta arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten är visserligen rekordhög, omkring åtta procent, men i jämförelse med både Finland och Sverige som har runt tjugo procent är den liten. Företagen går förhållandevis bra. Den ekonomiska krisen som slog hårt mot alla euroländer 2007–2008 har visserligen fått efterverkningar även här. Företag tvingas lägga ned, sparka anställda eller minska ned verksamheten och den offentliga förvaltningen behöver spara. Skatten höjs, utbudet av biblioteksböcker minskar, färre självförverkligande kurser ordnas via Medis och kanske landskapet måste vänta med att asfaltera om en gropig väg i lilla kommunen Sund.
Men det är fortfarande ett väldigt välmående område. Vi har det bra. Mat på bordet, socialt skyddsnät och få brott. Inget inbördeskrig så långt ögat kan nå.

I dag hittade jag en alldeles ny Facebookgrupp, skapad av en anonym ålänning. I skrivande stund gillar 166 personer sidan. Den heter ”Nej Tack Till 20st Syrier På Åland”.
Citat från skaparen: ”om sagt varit stor debatt om att Åland ska ha öppna armar för 20st flyktingar MEN Tanke på hur mycket vi har dragit in på allt och att vi inte änns har råd med att ploga våra egna vägar, underhålla våra egna vägar och broar mm! Vi åläningar själva kämpar för att få mat på bordet och jobbena minskar! Gilla och Dela denna grupp för att få en förändring i de hela!”

Ibland blir jag rädd för vart mänskligheten är på väg.

6 kommentarer:

R sa...

Jävligt pinsamt att va ålänning och läsa kommentarerna i den där tråden.

Anonym sa...

Men– tänk om vi har det så här bra här på holmen just för vi inte har sådan stor invandring som t.ex Sverige har?

R sa...

Vi har det väl FÖR bra här på holmen med tanke på hur många som kan gå arbetslösa bara för att dom inte VILL HA en del av jobben som erbjuds. Man anser sig va för fin för att ta ex ett städjobb.
20 personer är en droppe i havet av alla som behöver hjälp. Borde vi inte vara stolta över att vi kan/vill/får hjälpa till att 20 personer får ett bra liv.
Ålänningar sitter hemma och klagar att dom har det så dåligt ställt, ändå kör dom fina bilar, äger hus, båt, kanske T.o.m. En stuga. Vi "fredagsmyser", går på bio, krogen.. Ja listan e lång. Men snälla!
Får förbanna lust att skeppa iväg alla trångsynta pinsamma människor, åkänningar som inte unnar 20 personer chansen till ett bra liv, jäkligt långt bort. Varför inte till Syrien!!

Matilda sa...

Anonym: Det tvivlar jag starkt på. Åland behöver mer invånare för att gå framåt, det säger alla experter. Inom väldigt många områden har vi arbetskraftsbrist och jag har svårt att tro att människor som kommer hit, oavsett om det är frivilligt eller om de kommer som flyktingar, vill leva på socialbidrag. De vill arbeta – och hjälper på så sätt Åland framåt. Så fler människor borde leda till större välfärd.

Det jag ville ha sagt med mitt inlägg var dock inte det, utan att man i sin gottande välfärd borde kunna visa lite medmänsklighet. I synnerhet när den medmänskligheten ändå bara är en liten liten droppe i ett stort hav.

R: Jag håller med dig. Vi borde vara stolta över att kunna hjälpa. Och framförallt: Vi borde hjälpa. Vad är oplogade vägar i jämförelse med människoliv?

Petra sa...

Jäkligt bra skrivet Matilda!!! Det här borde publiceras på ledarplats!!!

Matilda sa...

Tack Petra!