torsdag, november 07, 2013

Låt mig presentera: Torpet!

Det är en himla massa torpsnack här och nu, men hallå – det är faktiskt en jävligt stor grej det här med att köpa ett hus. Jag måste få älta det tills det har gått in i skallen.
Hur som helst så efterfrågade Mirijam bevisbilder på torpet. Jag tänkte först nej eftersom torpet är ganska ... ja fult på sina ställen ännu. Men å andra sidan, om ingen längre fram vet hur det såg ut innan vi fixade det kan ingen heller säga ”Gud vad fint ni har gjort det”. Och det vill jag ju förstås att alla ska säga så jag kan slå mig lite för bröstet och känna mig duktig.
Så här kommer lite bilder.

Så här ser tomten ut. Eller ja, en del av den. Den är sammanlagt på 2.300 kvadratmeter och har en massa gamla träd och grejer överallt. En syrenhäck och bondrosor bland annat. Huset till höger är själva torpet och det till vänster är uthuset.

Här är lilla torpet. Som ni ser är det inte så himla stort, kanske 50 kvadrat på bottenvåningen på sin höjd. Den utgörs av en storstuga och ett litet sovrum, hall och trappa till övervåningen.

Så här ser storstugan ut. Merparten av den upptas av den gigantiska spisen som värmer hela kåken. Där kan ni också se en del av de möbler som kom med på köpet. Lite gamla fina stolar och en vrålful men praktisk bäddsoffa. Skåpen längst till höger är dock grymt fina. Inklusive 50-talshandtag och allt. Furuskåpet till vänster däremot ... Antingen plockar vi bort det helt eller så målar vi det.

Här är en bild från andra hållet. Här syns en av de oerhört fina schablonkatterna jag pratat om. Huuu.
I storstugan krävs mest renovering nu till en början. Vi ska måla det mörkbruna taket vitt, riva bort plastmattan och se om plankorna därunder duger som golv och tapetsera om. Katterna ska målas över! Vet dock inte om spisen ska bibehållas orange eller inte ännu.

Här är lilla sovrummet på nedervåningen. En våningssäng, en garderob och en spis är typ allt som ryms.

Här är projekt nummer två: Den oinredda delen av övervåningen. Det syns lite dåligt på bilden men här är stockarna framme både i taket och på väggarna till vänster och höger. Golvet är i dag i tre olika nivåer och lappat med diverse gamla heltäckningsmattor. Men ni får föreställa er att det så småningom ska bli ett riktigt rum här. Ett allrum typ, men sköna soffor och bord så man kan spela sällskapsspel. Och någon form av bäddsoffa här också. Så att många ryms att sova.

Och här är the master bedroom, om det nu kan kallas det när det typ bara kommer att rymmas en dubbelsäng. Här är det golv, väggar och isolering färdigt, så det här rummet kommer vi nog inte göra så mycket åt de första åren. Inte ens trots att det är tre olika tapeter i det här rummet ...

Okej, nästa hus. Uthuset. Det sitter också i hop med vedboden och utedasset, som liksom ligger bakom det. Här inne är det mest ett enda hopplock av allt möjligt. Väggarna är isolerade lite här och där med diverse frigolitbitar, lappade med olika spånskivor och ... ja, en enda röra. Ser dock potentialen att det går att få till en fin gäststuga. Nedervåningen i uthuset är snäppet bättre än övervåningen som ser ut så här:

Men det är här den största guldgruvan finns! Bland all bråte finns de där möblerna jag pratade om tidigare. Ska bli spännande att riva runt bland det en dag när det är ljust. Tror dock att vi inte släpar in något till huset ännu. Onödigt när vi ska måla tak och så ju.

Så, så där. This is it, torpet jag har köpt.
Jävlar vad jag längtar tills jag kan lägga upp nya, snyggare bilder och ni utbrister ”Gud vad fint ni har gjort det”.

5 kommentarer:

Eelena sa...

Är verkligen tacksam att kunna följa er och den här processen för att få lite mer inside om hur det är på riktigt att ha ett torp. Känns som att du är en person som inte bara skryter om allt som är fint utan även berättar om det som är lite uppförsbacke. Kommer bli spännande!

Matilda sa...

Haha! Ja men det är ju inte bara en dans på rosor att ha ett torp. Och när jag inte ville betala 75.000 euro för ett fint och fixat fick jag köpa ett som har en del jobb men som har potential. Tycker också att det ska bli spännande!

egoistiska egon sa...

Det ser ju jättefint ut!

Hanna sa...

Fint! Tycker också att det ska bli kul att följa utvecklingen. :)

Matilda sa...

Egon: Det har ju potential i alla fall. Hoppas dock att vi inte hittar några dolda allvarliga fel!
Hanna: Tack! Och kul! Du kommer absolut att få följa med!