måndag, november 04, 2013

Kalla mig torpare Andersson

Det var inte mer än några månader sedan som jag skrev att jag ville ha en sommarstuga, ett gammalt torp som skulle vara min fristad. Fri från stress och onödiga bekvämligheter.
Och nu, nu är det verklighet. Ja, ni läste rätt, jag har köpt ett torp!
Det är ett alldeles underbart hus från gud vet när. Registreringen hos lantmäteriet gjordes i alla fall 1924 och baserat på inredningen kan man gissa att torpet byggdes då någon gång.

Torpet är ganska litet men otroligt charmigt. Storstugan utgörs till största delen av en gigantisk gammal spis med bakugn. Har redan planer på att lära mig baka så att jag kan nyttja möjligheterna. Eller åtminstone lära mig att göra pizzadeg så att jag kan bjuda mina gäster på varm, stenugnsbakad pizza med oändliga mängder ost på.
Jag tänker också att jag ska skaffa en hammock som jag kan ligga i på sommaren. Där ska jag dricka ett gott vin, läsa bra böcker och kanske lyssna på Edith Piaf på någon gammal skraltig LP-spelare.
Och de regniga dagarna ska jag spela sällskapsspel till sent in på natten. Och skratta. Det ska jag göra mycket i mitt torp.

Jag har som ni märker redan har målat upp en färdig bild av hur det ska bli. Kanske en väl romantiserad bild till och med, men när man fantiserar behöver man faktiskt inte tänka på att det är 2.000 kvadratmeter gräsmatta att klippa, att ved måste huggas, att det inte finns vatten inomhus, att fönstren kanske drar och att utedasset troligtvis inte lockar så mycket när man vaknar mitt i natten av att man är kissnödig.
Men å andra sidan, skulle jag vara en realist hade jag nog heller aldrig köpt ett torp. Och det hade ju varit hemskt synd.


Publicerad i Ålandstidningen.

2 kommentarer:

Mirijam sa...

Jag har missat detta! Grattis, vad härligt! Kräver extremt många bevisbilder!

Matilda sa...

Tack! Men så himla mycket bilder blir det inte förrän vi fått det i ordning. Det är nämligen gräsligt fult på sina ställen. Äsch, kanske jag lägger upp lite bilder ändå. Sådan kan se sedan hur mycket vi har gjort!