tisdag, april 26, 2011

Kan ni vara min disciplin?

Jag är världsbäst på att kompromissa med mig själv och övertyga mig själv om att saker jag tidigare har bestämt mig för inte längre gäller. Med andra ord: Jag saknar disciplin.
Det var samma sak när jag rökte. Så gott som varje kväll när jag hade gått och lagt mig i sängen tänkte jag ”i morgon, då ska jag sluta röka”. Eller när vi byggde hus. Då sa jag ”i morgon, då ska jag åka till bygget och slipa spackel så att vi kan flytta in någon gång”.
Och nu låter det ”i morgon, då ska jag gå ut och springa eller åka till gymet och lyfta vikter. Jag ska bli stark och snygg!”.

Problemet är att i alla de tre ovanstående fallen lyckas jag dribbla bort mig själv. Lura mig själv att jag faktiskt inte alls behöver göra det jag sa dagen innan. Övertyga mig själv om att ”i morgon” lika gärna kan vara ”en annan dag”. Och så lägger jag mig på soffan och pillar mig i naveln i stället.
Men nu har jag kommit till vägs ände. Jag måste göra något åt min värkande rygg. Jag måste göra något åt faktumet att jag flåsar av att gå de tre trapporna upp i tidningshuset varje dag. Och jag måste göra något åt att mina stackars muskler, som visserligen aldrig har varit så särskilt stora, är på väg att förtvina.

Men eftersom jag saknar disciplin väntar stora utmaningar. Och jag klarar inte av dem på egen hand.
Därför offentliggör jag nu mitt tänkta mål: Att under maj månad springa minst två gånger i veckan.
Så nu hoppas jag att ni hjälper mig, frågar mig hur det går med löpningen, pushar mig till att lyfta arslet från soffan och på alla sätt och vis är besvärliga och gärna slavdrivande. Har vi en deal?

Publicerad i Ålandstidningen.

10 kommentarer:

Hanna sa...

Ok jag är på! Jag lovar att om du springer 2ggr/vecka så gör jag det oxå. Deal?

Matilda sa...

Ja! Bra! Då kan vi vara slavdrivare åt varandra! Definitivt deal!

oneofakind sa...

Ett tips är att köpa en pulsklocka som mäter hur långt du springer, max och min-puls, hur många kalorier du har förbränt osv. Det är en sjukt bra motivation till att springa och fortsätta springa. Du ser förändringen hos dig själv och du ser resultat väldigt fort.

//Terese

Peppe sa...

Och att det är så galet skönt när man kommer hem och är alldeles svettig, tar en dusch och är sportigast och fräschast i världen.

Erica sa...

JAG HÄNGER PÅ!!!

Jag har tänkt exakt samma sak: lägga ut ett uttänkt mål på bloggen eller liknande för att liksom känna mej mer "tvingad" att ta tag i det.

Så jag är också på. Springa (minst) två gånger i veckan fr.o.m majmånad. Deal!!

Erica sa...

..eller alltså: åtminstonde träna joggning. Jag vågar liksom inte gå ut med att jag kommer att fixa att jogga hela 30 minuter i ett streck faktiskt. Men målet att kunna göra det efter ett tag, det är jag definitivt inne på =)

Bara för att förtydliga mig lite alltså.

Ojsan sa...

Det finns väl en massa jogga/träna/promenera-appar för ajfånen, där man kan logga allt från hur långt man sprungit till hur många steg till tid till vilken väg (på karta) osv osv. Det funkar ju också som motivation.
There's an app for that; tidens motto.

Matilda sa...

One of a kind: Bra tips! Om motivationen tryter ska jag skaffa mig en sådan.
Peppe: Hmmm, hur menar du nu? När man ligger som en blöt fläck på marken med rosslande lungor menar du? Nä, känner mig inte så sportig och fräsch alls tyvärr.
Erica: Ja! Bra! The more the merrier. Och jag springer ju förstås inte heller hela tiden. Kör intervallträning med DJ Beatsmith. Perfekt faktiskt.
Fox: Japp, det finns det. Laddade ner en redan i höstas när jag sprang lite grann. Men har inte riktigt kommit mig för att använda den ännu. Känns så tragiskt att ha en logg sen som visar att man sprungit typ två gånger. Hehe.

Jojjo sa...

Bra pepp, jag är på att springa 2 ggr i veckan! Satt nyss och försökte komma på ursäkter till varför jag INTE skulle knyta på mig joggingskorna när jag kom hem idag, men där fick jag ;) Tack för peppningen!

Matilda sa...

Varsågod Jojjo! Peppa gärna tillbaks.