måndag, april 18, 2011

Bittert valresultat

Är äntligen hemma och i sängen nu. Valbevakningen var intensiv men kul, jag gillar att jobba under hård press och stress. Ibland i alla fall. Nackdelen är att jag liksom skriver per automatik och nu i efterhand inte riktigt har koll på vad jag skrivit. Heh. Nåja, säkert är det läsbart i alla fall.

För Ålands del blev det ingen förändring, som jag misstänkte innan. Elisabeth Naucler fick mer än hälften av de åländska väljarnas röster. Och det måste ju anses bra, trots att valdeltagandet bara var 51 procent.

Mer skrämmande är det sammantagna resultatet i Finland. Sannfinländarna som är ett nationalistiskt högerparti med främlingsfientliga åsikter gjorde ett rekordval och hamnade som tredje största parti (eller om det blev andra största, blev osäker nu).
De fick sammantaget nästan 20 procent av rösterna. Fattar ni, tjugo procent!? Och då ska man veta att de väl kan liknas vid en elakare storebror till Sverigedemokraterna.

Kan bara konstatera att jag är glad att Åland åtminstone har en del självbestämmanderätt som självstyrt örike. Tyvärr inte över invandrarpolitiken ...
Får se hur det här utvecklar sig. Känns rent spontant som att det blir långt ifrån till det bättre i alla fall.

En glad jag från valvakan. Foto: Ida Jansson.

4 kommentarer:

Ojsan sa...

Det som också skrämmer är att det var väldigt högt valdeltagande den här gången, och ändå fick de så många röster. Man kan liksom inte ens skylla på att "jamen det var ju bara dom som masade sig till röstningsbåsen" utan uppenbarligen delar en stor del av Finlands röstberättigade åtminstone en del av åsikterna som Sannfinnarna har.
Sen ska man komma ihåg att åtminstone riksmedia fokuserade sig mer på bland annat att Sannfinnarna var emot svenska, medan SD i det närmaste beskrevs som nynazister i det svenska valet. Med andra ord så tror jag inte de vann röster främst på invandrarfientligheten. Fast det är förstås än mer skrämmande om folk s.a.s röstat på Soini och gänget av andra orsaker och liksom inte tänkt på att man röstat in ett inskränkt rastisparti.

Matilda sa...

Ja, det är skrämmande att så många röstade på dem. En femtedel av Finlands befolkning! Sjukt!
Och tyvärr tror jag att många är medvetna om vilken sorts politik Soini och de andra för. Finland är ju inte kanske världskänt för att ta emot invandrare med öppna armar ...
vad som är orsak och verkan kan man ju dock fråga sig. Ju färre invandrare desto mindre upplysta blir folket och desto större avstånd tar man. Och då kan det mycket väl bli så här.

Jag är dock fortfarande skrämd över resultatet.

Ojsan sa...

Jag älskar Blogger då man skriver en kommentar och så försvinner den då man ska skicka.. Hmpft.
Hursomhelst, för att omformulera mig, jag tror Sannfinländarna vann många röster genom att helt enkelt ta allt folk är missnöjda med då det gäller nuvarande politik, skriva ner det i punktform och trycka det på sina valaffischer. Vare sig det sedan gäller invandring, ekonomi eller nåt annat. Visst finns det de som röstat på dem enbart pga invandringsfrågan, men jag tror det finns många som röstade på grund av andra saker de plockat fram också.
Sen är det tyvärr så att finsk mentalitet generellt är lite mer inskränkt, lite mer "vi mot alla andra". Finländare i allmänhet och finnar i synnerhet är ju väldigt patriotiska i de flesta sammanhang, förmodligen hör det (åtminstone delvis) ihop med Finlands historia och väg till självständig nation.
Dock är ju inte det någon ursäkt till att vara rasist och dra alla invandrare över samma kam.

Matilda sa...

Ja så är det förstås. Det är ju ett missnöjesparti som vinner röster just på grund av att det har varit så stormigt i finländsk politik. Ta bara Vanhanen som exempel ...
Och ja, jag tror som du att det inte är invandrarpolitiken som styrt, men man måste ju ändå veta vad de står för. Särskilt med tanke på hur puckade uttalanden Soini har gjort den senaste tiden. Det vara bara så jag menade.