fredag, april 15, 2011

Chili ala Matilda

Det kom ju önskemål om mera mat på bloggen. Och jag gillar ju att både äta och laga mat och är dessutom så nördig att jag gärna fotar mat, så det ska väl inte vara något problem.
Nu får ni därför en av mina paradrätter som ett steg-för-steg-recept: Chili con carne. Säkert på fel sätt enligt alla konstens regler, men det är mitt sätt i alla fall.

Ta fram det du vill ha i. Jag gillar att ha olika färger och kör därför på purjo, paprika och majs. Och bönor i tomatsås och kikärtor eller andra valfria bönor eller ärtor som jag kan tänkas ha hemma. Hade tänkt ha i oliver också, som synes på bilden, men hoppade dem.
Photobucket
Börja med att hälla krossade tomater, ärtor och bönor i en gryta. Späd med lite vatten. Kanske två deciliter eller så. Salta, peppra och låt koka upp och stå och puttra.
Photobucket
Stek under tiden köttfärsen. Salta och peppra den också.
Photobucket
Hacka lök. Jag är inte så förtjust i vanlig lök utan tog bara en halv sådan och mixade med rödlök. Häll i stekpannan och låt steka med köttfärsen. Skala vitlök, antal efter smak, och pressa i. Pressar man blir det aningen kraftigare smak än om man finhackar.
Photobucket
Hacka färsk chili om du har det. Ta bort kärnorna om chilin är jättestark, låt de vara kvar annars. Häll i i den kokande tomat- och bönblandingen.
Photobucket
Eftersom jag sällan hittar tillräckligt starka chilifrukter i affären brukar jag också använda sambal oelek. Häll i lagom mängd, bäst är att smaka av. Krydda också med till exempel oregano, paprikapulver, cayennepeppar eller andra valfria kryddor och örter.
Photobucket
När köttfärsen är färdigstekt är det bara att hälla i den i den kokande grytan.
Photobucket
Låt koka ett tag till för att smakerna ska blanda sig och att bönor och ärtor ska bli lagom mjuka.
Photobucket
Hacka paprika och purjo under tiden.
Photobucket
När grytan är klar häller jag i paprika, purjo och majs. Sedan låter jag det bara koka upp så grönsakerna blir varma men fortfarande krispiga. Sedan är det bara att smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.
Photobucket
Och voila! På typ tjugo minuter har du en färdig och god chili con carne.
Photobucket
Ät och njut!

2 kommentarer:

Tesa sa...

Gud vad gott! har ju haft äran att äta din Chili con carne förut, men måste nog laga det själv här snart! :)

Matilda sa...

Det tycker jag att du ska göra. Så simpelt och så gott. Chili är typ min favoriträtt. Just nu i alla fall.