fredag, oktober 16, 2009
Matildas skaddjursgryta
Det började med att Malin ville ha tips på god mat. Och när jag skulle skriva receptet på skaldjursgrytan jag lagade till min familj förra helgen höll jag på att slå rekord i antalet tecken i en kommentar. Så jag ägnar skaldjursgrytan ett helt inlägg i stället.
Här är receptet. Allt är lite höftat eftersom det är så jag lagar mat. Receptet är eget och påhittat.
Till 6 pers.
1 pkt tinade frysta kräftor
1 pkt tinade frysta färdigkokta musslor i skal (tror det är 500 gram i det)
1 stor bit lax eller annan god fisk. Helst benfri.
typ 10 potatisar
2 morötter
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
1 paprika
1 lök
drygt 1/2 flaska vitt vin (inte sött)
5 dl grädde
vatten
lagerblad
salt
peppar
tomatpuré
körsbärstomater
Skala kräftorna och ta tillvara på stjärtarna (och klorna om du orkar). Häll skalen i en kastrull och svetta av dem. Hacka en fjärdedels purjolök, två vitlöksklyftor och en lök lite grovt och kasta i grytan. Häll sedan på vitt vin typ 1,5 dl och vatten så det nästan täcker skalen. Tryck i lite tomatpuré, ganska mycket salt, några lagerblad och svartpeppar. Man kan kasta i lite chili också om man vill.
Låt koka ganska häftigt i typ 15–20 minuter så att vätskan minskar och smakerna koncentreras.
Under tiden kan du tvätta musslorna och se till att de är rena, skala potatis och morötter och hacka dem i så stora bitar att de ryms på en sked. Då blir det lättare att äta dem. Dela laxen också i lagom stora bitar och hacka nästan allt som är kvar av purjolöken och hela paprikan i lagom bitar. Hacka två vitlöksklyftor fint.
Ta en ny och stor kastrull och häll i potatis och morötter och lite vatten. Låt det börja koka.
Gå tillbaka till den första kastrullen. Sila bort kräftskalen och grönsakerna och slå i fonden i kastrullen med potatis och morötter. Häll på vitt vin.
Lägg i laxen och grönsaker och lök och låt koka i någon minut innan du häller i musslorna.
Låt koka en stund och häll i grädden, låt koka upp och sätt i kräftstjärtarna och låt dem bli varma. Koka inte när kräftstjärtarna är i eftersom de lätt blir sega. Salta och peppra.
Garnera med det sista av purjolöken och några körsbärstomater. Servera med varmt vitlöksbröd eller typ grekiskt lantbröd. Ät och njut!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Mmmm, lät riktigt gott! Men du glömde en sak: det där med att man skvätter i vin i kastrullen och sen också skvätter vin i kocken :)
Trodde det var underförstått? Vad ska man annars göra av den knappa halva flaskan vin som blir över?
mums säger ja bara...den andra halvan av vinet gissar jag att kocken får dricka...
Aprilbarn: Se svaret ovan!
Skicka en kommentar