tisdag, juni 28, 2011

Penis ... nej pension

Förlåt en humanist med noll ekonomiskt sinne, men när är det dags att börja pensionsspara?
Jag antar att svaret är ”typ nu”, men det känns liksom lite tidigt. Det är ju 35 år kvar. Ännu mer om pensionsåldern fortsätter att höjas. Ska jag verkligen behöva tänka längre fram i tiden än jag är gammal? Jag har ju planer på att bli rik som ett troll lagom till pensionen ändå.

3 kommentarer:

Ojsan sa...

Men å andra sidan; desto tidigare du börjar, desto mindre summa i månaden behöver du lägga ut för att nå samma slutmål.
Det finns räknare, t.ex här: http://www.nordea.fi/Privatkunder/Sparliv-+och+pensionsf%C3%B6rs%C3%A4kringar/Verktyg+och+hj%C3%A4lpmedel/Pensionskalkylator/1131572.html (om länken funkar) så man får ett hum om vad man ska spara för att uppnå en viss summa.
Man kan även, om det känns lite väl bundet att pensionsspara "på riktigt", börja med att spara i vanliga fonder. Då KAN man ta ut pengarna innan pensionen om man känner för det. För enligt vissa ekonomer så är det onödigt att börja spara i pensionsfonder alltför tidigt också, just i.o.m att pengarna är bundna då.
Långt och rörigt som vanligt, hoppas du blev en gnutta klokare åtminstone!

egoistiska egon sa...

Jag fick det mkt smarta rådet från en rådgivare en gång att inte bara fokusera på pensionen utan viktigare är att fokusera på enga sparandet och att avbetala lån. Om man gör det blir det ju på ett sätt en typ av pensionssparande för att ens fast kostnader kommer att vara lägre när man blir pensionär. Mkt smart och logiskt.

Matilda sa...

Precis som ni säger så tror jag att det är smartare att spara på andra vis nu till en början. Jag har faktiskt betalat av mitt studielån hittills och sparar på annat vis som gör att jag kan komma åt pengarna innan pensionen om det skulle knipa. Men någon gång måste jag ju också börja spara lite till pensionen. Några tiotals euro i månaden liksom, ingen mer än så. Men jag vet inte, det känns bara så ... Långt borta liksom. Overkligt att spara för nåt 35 år i framtiden.