torsdag, april 04, 2013

Världens godaste risotto


I går lagade jag vad som kan vara världens godaste risotto. Eller ja, den godaste jag har lagat i alla fall. Även om bilden kanske inte är den mest smickrande ...
Vill ni göra? Här är receptet!

Fyra portioner
Ingredienser:
3 dl risottoris
cirka 1 liter grönsaksbuljong
kanske 2 dl torrt vitt vin
tryffelolja
chili
1/2 stor lök, eller några små schalottenlökar
salt
peppar
smör
2 dl riven parmesan (Obs! Riv själv!)
ganska mycket champinjoner eller annan svamp.

Gör så här:
Fixa grönsaksbuljong, alltså koka vatten och ha i en buljongtärning eller hur du nu vill göra.
Smält smör i en kastrull. Kasta i riset och bryn det lätt medan du rör om. Släng i löken efter ett tag och fortsätt bryna medan du rör.
Häll i lite tryffelolja och sedan lite vitt vin och lite buljong. Rör oavbrutet tills all vätska är uppsugen, fyll då på med mer.
Finhacka chili och ha i riset. Salta och peppra lite.
Upprepa proceduren med vätskan, alltså häll i vin och buljong lite i taget tills risotton är klar. Rör typ hela tiden. Risotton är klar när riset är mjukt men fortfarande har tuggmotstånd och liten stuns i sig. Det tar kanske 20 minuter eller så.
Stek svamp som du saltar och pepprar. Häll den stekta svampen i risotton. Och häll i den rivna parmesanen. Rör runt, smaka av! Ha i kryddning efter smak, alltså salta mer, ha i mer chili eller mer tryffelolja. Allt beroende på vad du vill ha.
Ät och njut! Gärna med resterna av det vita vinet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm, brukar laga en liknande. Man kan med fördel sätta i lite ruccola och blanda om precis innan man serverar!

Matilda sa...

Ja, ibland blandar jag också i grönsaker, men i och med att vi skulle ha till matlåda också så struntade vi i det. De blir så äckliga när man värmer dem.