torsdag, januari 03, 2013

Om vårt sökande efter nåt annat

Jag fascineras väldigt mycket av sekter och udda religioner. Liksom hur en eller flera människor kan få andra människor att göra i stort sett vad som helst bara genom att mentalt övertyga dem om att de bör göra det.

Till exempel finns det ju sekter i Asien (minns dock inte exakt var men tror att det var i Kina) där man som kvinna uppnår Nirvana eller vad de vill kalla det genom att ligga med han som grundat sekten. Eller ta bara scientologerna där man måste mata in pengar i kyrkan för att uppnå nästa kunskapsfas.
För oss som står utanför känns detta bara konstigt. Och oförståeligt. Och innan man mött en människa som har sådan stark karisma och övertalningsförmåga samtidigt som hen är en bra agitator så tror jag att det är svårt att ens föreställa sig hur man kan bli så lurad.

Ta bara Heavens Gate, en av de mest kända sekterna. Där övertalade Marshall Applewhite 39 andra amerikaner att jorden skulle gå under när kometen Hale-Bopp passerade nära jorden. Därför tog de alla livet av sig i mars 1997 för att komma till nästa dimension. Eller ja, till ett utomjordiskt rymdskepp som skulle hämta dem.
Lätt att skratta åt, men när man tittar på klippet med Marshall Applewhite ser han faktiskt hemskt övertygande ut. Och hemskt läskig. Ganska fascinerande att titta på, kolla om ni har tid.


I alla fall. Vart jag vill komma med det här är att det är ganska konstigt att vi människor är så sökande. Efter något annat, efter en gud, efter någon som säger åt oss vad vi ska göra, efter lycka, efter fullkomlighet. Vi är ju vansinnigt lätta att lura när vi är så.
Så frågan är: Varför?

Inga kommentarer: