måndag, januari 21, 2013

När en fimp blev ett kryp

Det finns de som säger att folk som är rädda för till exempel spindlar bara är det för att få uppmärksamhet. Att om den rädda är ensam i ett rum och ser spindeln så skriker hen inte.
Jag vet att detta är ren och skär lögn. Jag har skrikit ensam flera gånger genom åren – alldeles ensam i källaren när monsterspindeln från avgrunden visade sig under tvätthögarna, när tvestjärten som kittlat mig på magen i en timme till slut visade sig och när grodan hoppade upp på mitt knä när jag satt på huk och travade ved. Och nu senast häromdagen.

Jag hade sett en film som jag kanske inte borde ha sett. I den var det skalbaggar som flög in i folks munnar, jätteinsekter som sög sig fast på bröstkorgar och larver som letade sig in i människors kroppar. Oerhört obehagligt för någon som ogillar kryp.
Jag trodde att jag klarade mig ganska bra från eventuella bieffekter. Drömde inga mardrömmar, mådde inte dåligt.
Men dagen efter visade det sig att jag tydligen inte var helt oberörd. Jag var ute på trappan och märkte att den gamla fimpburken hade vält och satte mig på huk för att plocka upp de urrullade cigarettstumparna.
Troligtvis, jag säger troligtvis, hade en av fimparna fastnat i spindelväv som jag fick på handen. Det gjorde att när jag fortsatte att plocka började en av fimparna i burken att röra på sig. Hoppa lite, i takt med att min hand rörde på sig. Som en marionettdocka.
Jag tänkte att jag inbillade mig och sträckte mig efter ytterligare en fimp varpå den hoppande fimpen med ett ryck flög upp på mitt knä.

Jag skrek som om döden var nära och började hoppa på fimpen, som för att göra dess lidande kort. Tills jag kom på vad jag gjorde. Då började jag skratta åt min otroliga dumhet.
För en fimp kan väl ändå inte förvandlas till ett kryp och hoppa helt på egen hand? Eller?

Publicerad i Ålandstidningen.

3 kommentarer:

Kaaja sa...

Ja herre gud folk som säger att fobier bara skulle va för att få uppmärksamhet! Jag skulle säga att jag gör mitt yttersta för att kontrollera mina fobier bland folk. Samma sak med allergier, många som säger att det bara är för att få uppmärksamhet.

Tror det är folk som själva vill ha all uppmärksamhet som säger så. ;)

pernilla Hurme sa...

Kryp e så jäkla asigt vågar knappt gå i skogen pga alla kryp, kan absolut inte plocka bär eller svamp för där bor krypen. Skulle va jäkligt skönt att sluta va rädd för dom där lässkiga sakerna:P

Matilda sa...

Kaaja: Jag fattar heller inte varför folk envisas med att säga så. Det är ju liksom inte coolt att vara rädd, så jag skulle hellre hålla käften om folk var i närheten.
Pernilla: Visst skulle det?! Men tack och lov är jag nästan bara rädd för kryp om de befinner mig på mig. Och det sker ju inte särskilt ofta som tur är.