tisdag, april 20, 2010

Gamla bilder från Island

Jag tänker snart sluta knarka vulkaner. Lovar. Men inte riktigt ännu.
Har letat upp min gamla Islandsbilder nu men orkar inte gå igenom alla skivor för att hitta de bästa bilderna. Så jag bjuder på två jag hittade.
Photobucket
Det här är Skogafoss. Ett av Islands mest välkända vattenfall. Det är inte det största eller det högsta men känt för att det så gott som alltid blir en regnbåge när man fotograferar det. Och det är ju onekligen trevligt.

Vattnet i fallet kommer från Eyjafjallajökull. Ungefär så här lär det se ut där nu:

Vissa delar av vägen österut från Skogar, där Skogafoss ligger, är avstängda på grund av riktigt usel sikt. På vissa ställen har det förhöjda vattenflödet spolat bort vägen. I och med värmen från vulkanen smälter nämligen stora delar av glaciären. Skulle verkligen vilja se bilder på hur mycket vatten det är i Skogafoss nu.
Video från ett ställe där flödena är stora:


Den här bilden är från västra Islands inland, fotad mot glaciärerna österut. Det vill säga där både Hekla, Katla och Eyjafjallajökull finns. Om jag inte är helt ute och cyklar borde åtminstone en av topparna vara Hekla. De andra hoppas jag förstås är Mýrdalsjökull och Eyjafjallajökull. Det är i alla fall åt deras håll, men det är svårt att bedöma avstånden så här på en bild. De ligger egentligen en bit från Hekla så jag är lite tveksam.
Photobucket
Bilderna är från april 2004 då jag var en dryg vecka på Island för att fotografera. Tyvärr fotade jag med diafilm då (pre digitalkameran typ) och har de mesta bara på diapositiv. Och tyvärr var jag mycket snålare med att fota då jämfört med idag. Hade kanske ”bara” 10 rullar med mig hem. Trist nu i efterhand.

3 kommentarer:

Nilla nill@hotmail.se sa...

måste hålla med om att det är himla häftigt med de där vulkanerna, även om de nu sabbar en hel del :-S
visste inte ens att du hade varit på Island!? MERA bilder! hihi.

Matilda sa...

Ja, för min del är det lite hatkärlek. Hat för att Münchenresan riskerar att bli inställd och kärlek för själva vulkanutbrottet.
Fler Islandsbilder kommer någon gång. Om ett halvår eller så då jag orkar ladda över alla till den här datorn. =)

Nilla nill@hotmail.se sa...

haha, ok. det ser jag fram emot! om ett halvår då =)