tisdag, juni 05, 2007

Liten, stor och alldeles lagom

Jag är på jakt efter en ny bil och har berättat för människor i min omgivning att jag vill ha en liten femdörrars-bil i storlek med en Volkswagen Golf.
Alla gapar och undrar: ”Vad ska du med en så liten bil till? Hur ska du rymmas i den? Vad gör du om du får barn? Varför vill du ha en liten bil?”

Jag svarar: Jag ska köra i den, jag är inte så stor att jag inte ryms i en liten bil, jag kan fortfarande ha samma bil om jag har barn och jag ser bara fördelar med en liten bil.

Men i världen vi lever i är det inte varken ekonomi, miljövänlighet och funktion som väger mest. – Det är storleken.
Allt ska vara så stort och vräkigt som möjligt. Ska en bil klassas som en bil bör det minst vara en Hummer, en säng under 180 centimeters bredd kallas singelbädd och ett hus under 200 kvadratmeter anser vissa vara en koja.

För att inte tala om vardagsrumssoffan som helst ska vara i fyra sektioner så att tio personer utan tvekan kan ligga och titta på tv. Eller tv förresten, har man ingen filmduk med surround-system kan det knappast räknas.

Fenomenet ”ju större desto bättre” förstår jag mig inte alls på. Jag är precis tvärtom.
I de allra flesta fall köper jag den lilla om det finns två storlekar av samma sak att välja på. För mig är litet helt enkelt bättre.

En liten bil, till exempel, måste ju vara bättre på alla sätt för mig som dagligen pendlar över hela Åland. Den är bensinsnål, relativt miljövänlig och rymmer ändå fem personer om det skulle behövas.
Helt lagom med andra ord.

Inga kommentarer: