tisdag, maj 27, 2014

Lärdomar från torktumlaren

Vi har ingen torktumlare längre. Eller ja, den står ju fortfarande på sin plats i det rum som tidigare oftast kallades torktumlerummet, men den är obrukbar. När jag slängde i två av våra kuddar som jag äntligen tagit mig tid att tvätta började den nämligen ryka och lukta elbrand. Ryka kraftigt kanske jag bör säga. Det var rök i hela lägenheten innan den äntligen slutade ryka.

Jag är rätt stolt över att jag ändå reagerade så snabbt som jag gjorde. Jag kände en lukt, gick dit, stängde av den, öppnade den och slet ut kuddarna, slängde bort allt som var ovanpå, slet ut den från väggen ifall den skulle börja brinna och ryckte ur sladden. Men sedan blev jag lite handfallen. Vad fan gör man liksom sen? Fattade att jag inte kunde slänga en hink vatten på den och skulle om jag varit starkare släpat ut den, men själv hemma utan brandsläckare kände jag mig ganska panikslagen. I synnerhet när den bara fortsatte att ryka. Sa till och med högt för mig själv "vad ska jag göra?" Som att någon skulle komma med rätta svaret. 

Jag ringde i alla fall hyresvärden som kom direkt och konstaterade som jag att det troligtvis var en kortslutning. Han sa att det brukar sluta när man fått bort strömmen så vi stod helt enkelt och stirrade på den tills den slutade ryka helt.
Av detta har jag lärt mig 1) att jag agerar ganska snabbt och rådigt i en krissituation, 2) att jag ska köpa mig en brandfilt och en egen släckare och 3) att jag aldrig någonsin igen ska torktumla när ingen är hemma. För hade jag inte varit hemma så vetefan hur det hade gått. Usch.

3 kommentarer:

Ma. sa...

Usch och fy, tur i oturen att det inte gick värre säger jag och att du nu vet att du är en handlingskraftig kvinna vid krissituationer. Vi har ofta tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin igång när vi inte är hemma eller sover och jisses, det ska man verkligen inte ha alltså. Tänk, det kan ju gå hur illa som helst!!

Matilda sa...

Det kan ju göra det, tydligen. Jag kommer i alla fall vara försiktigare med att ha igång maskiner när jag inte är hemma i fortsättningen! Men som du säger, tur att det inte blev värre.

Lisa sa...

Tack vare det här inlägget kom jag på att jag tumlade ju ett täcke för tre dagar sedan när jag hade tvättid. Rusade ner till tvättstugan (som var ledig) och hämtade ut det ur tumlaren...