måndag, maj 26, 2014

Europas mörka krafter

Jag valvakade hela kvällen i går. För tidningens räkning alltså. Det var som vid alla val jag bevakat - stressigt men vansinnigt roligt. Det är så spännande att sitta och följa siffrorna, se hur mandaten fördelas och vilka som kommer in och vilka som inte gör det. Statistiken går jag igång på mycket.
I morse vaknade jag snortidigt med tanke på att jag jobbade till tolv och hade varvat ner först vid halv två, men min hjärna kunde liksom inte hålla sig från att börja undra hur det gick i det svenska valet, som jag av förklarlig anledning inte hann lägga någon energi på i går. Kollade bara snabbt vilka partier som fick mandat.

Svenska EU-valet var ju dels glädjande besked, dels tråkiga. Jag syftar på att Fi kom in men att Sverigedemokraterna också gjorde det.
Det är skrämmande att så många nationalistiska och nationalsocialistiska och rent av nazistiska partier röner så stora framgångar i så många europeiska länder. I synnerhet när de ska sitta i EU och bestämma över Europas gemensamma politik och gränser.
Finland var inte ett dugg bättre. Där fick Jussi Halla-aho näst mest röster av alla i hela Finland. Över 80.000 stycken. Och han är, precis som den svenska Wikipediasidan skriver, en riktig fullblodsrasist. Han blev för inte så länge sedan dömd för bland annat hets mot folkgrupp. Han har sagt att Europa inte ska bli hela världens socialbyrå och är starkt invandrarfientlig. Han gillar inte svensktalande finländare heller och har sagt att Åland kunde ta alla bögar och somalier så resten av Finland skulle slippa. Jag påminner: Han fick näst mest röster i hela Finland.

Det är bara att hoppas att de krafter som arbetar emot de här mörka rasistiska krafterna tillsammans kan stå emot. Upplysa om vad som skett historiskt och försöka få folk att förstå. För är det en nationalsocialistisk rasistisk framtid vi går till mötes vet jag faktiskt inte om jag vill vara med längre.

Inga kommentarer: