fredag, november 16, 2012

Shop shop

Förra helgen pratade jag och mina vänner om kläder. Jag konstaterade att jag på ett år har handlat kanske fem plagg. FEM. Från en som varit lätt shopaholic och har en garderob med 200 plagg, utan överdrift, är detta förstås stort. Så jävla stort.
Särskilt mycket annat har jag heller inte köpt. Förstås en del möbler och prylar till hemmet som behövdes när jag flyttade till min egna lägenhet, men ingenting onödigt. Eller ja, allt är ju relativt förstås. Tre glaskaraffer att ha whisky i är kanske inte nödvändigt, men ni förstår hur jag menar.

Hur som helst. Det har kliat ganska mycket i köpefingrarna den senaste tiden. Särskilt sedan jag fick lön den här månaden och numera har normalmycket pengar, alltså så mycket att jag inte behöver äta potatis- och purjolökssoppa varje dag längre.
I går gick därför jag och A helt bananas i ett gäng butiker som säljer second hand-grejer.
Först köpte vi två böcker på antikvariatet. Älskar antikvariat där böckerna har en historia. Hittade en tummad liten bok med dikter från Portugal (Edit: Eller ja, från en portugis, står det ju på boken när jag tittar på bilden ...). På försättsbladet stod det med kringliga bokstäver ett kvinnonamn och år 1937. Herrejävlar vad länge sedan det var.
A köpte också en Harry Martinsson-bok där den tidigare ägaren klippt ur gamla tidningsurklipp om författaren och lagt in mellan sidorna. Där hade de legat så länge att de färgat av sig på sidorna.
Vissa stycken som personen tyckte extra mycket om var understrukna och i sidmarginalen var det nedklottrat små minnesanteckningar. Helt underbart!
Min hjärna börjar genast fantisera vilt om hur personerna som ägt de gamla böckerna var, hur de levde, hur mycket boken lästes. Jag älskar det.

Sedan gick vi vidare och hittade en discokula på ett ställe. När jag hittade den glittrade det lika mycket i A:s ögon som i mina och båda konstaterade att vi alltid velat ha en discokula. Så vi köpte den förstås. Kitschig och härlig och fullständigt onödig.
En del kläder kom med hem också. A hittade en turkosgrå sammetskavaj som satt som en smäck och jag fyndade en helt hysterisk t-shirt som jag blev lite kär i. Har förstås på mig den redan i dag.

Och så köpte jag en fjärde whiskykaraff förstås. Kunde inte motstå när den var så vansinnigt snygg.
Nu tror jag att mitt kli i fingrarna är stillat för ett tag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Från Portugisen ska det väl ändå vara, inte portugal, mattilusken.

Matilda sa...

A: Jaja, jag tog det ur minnet. Tittade aldrig riktigt vad det stod på fotot. Besserwisser! (skojar)

Paul sa...

Min far är född 1937 och fyller 75 idag.
Högg till lite i hjärtat när du sa "herrejävlar vad länge sedan det var"
men sant.

Matilda sa...

Paul: Ja, allt är ju relativt förstås. Men en 75 år gammal bok tycker jag faktiskt är ganska gammal. Innan andra världskriget liksom. Mäktigt.