torsdag, november 29, 2012

Evolutionen

Det är så häftigt det här med att människan utvecklas. Det finns ju bevis för att hjärnorna i dag är större och mer välutvecklade än förr, att vi blir längre och längre, att vår fysik inte längre är av lika stor vikt och så vidare. Hela tiden utvecklas vi till att bli så väl anpassade till det samhälle vi lever i.

Det är dock sällan som man tänker på att den där processen pågår hela tiden. Just nu.
När jag var till tandläkaren i dag började vi prata om visdomständer. Jag frågade hur det kommer sig att de är av sämre kvalitet än de andra och att det oftare blir hål i dem. Hon svarade att hon inte visste, att det inte fanns någon forskning kring det men sa: ”Kanske det är så att de håller på att försvinna? En del får dem inte ens och många som har dem drar ut dem. De fanns ju förr för att vi skulle ha lättare att slita av bitar och tugga kött, men det behövs ju inte längre på samma vis. Så det kanske är naturens gång?”

Tänk om det är så? Att människans utveckling håller på att ta bort visdomständerna.
Och tänk om vi kanske håller på att få något annat någonstans som vi har mer nytta av i dagens samhälle. Är inte det ganska häftigt?

5 kommentarer:

Hanna sa...

Otroligt häftigt!

Alexander Rothberg sa...

Med tanke på att vi drar ut dem och därmed överlever istället för att dö i horribla infektioner som före antibiotikans tid så är det så att människor predisponerade för visdomständer överlever och förökar sig, tar hand om avkomma som överlever lättare och därmed för vidare generna för visdomständerna eftersom visdomständer inte är en faktor som negativt påverkar överlevnadsutsikterna. ;) så kanske de VAR på väg bort, men att vi nu för vidare generna så att de kommer tillbaka istället ;) det är lixom inte evolutionen som kör.

http://www.youtube.com/watch?v=F80q4LvXxrY

Matilda sa...

Hanna: Eller hur?!
Alexander: Ah, intressant vinkel. Så kan det ju också vara. Men onekligen är ju tänderna fortfarande av sämre kvalitet. Men det kanske också vänder?
Eller så slår naturen bakut mot att mänskligheten försöker motverka evolutionen och ger oss huggtänder eller nåt i stället.
Ja, jag spekulerar hejvilt förstås.

Christel sa...

Jag läste någonstans (tror att det var Illustrerad vetenskap) att visdomständerna egentligen inte är av sämre kvalitet än de andra tänderna, men de sitter mycket sämre till och blir svårare att hålla kariesfria och att man därför lättare får hål i dem. Plus att de ju ofta växer snett och konstigt och förstör andra tänder medans de växer. Hur som helst är de ju himla besvärliga!

Matilda sa...

Christel: Ah, på så vis. Ja de sitter ju onekligen långt in och det är svårt att borsta dem utan att sätta tandborsten i halsen.