fredag, september 05, 2014

Första veckan – check!

Det är tungt att studera. Eller ja, i alla fall nu när jag är så oerhört ny på det. Första veckan är avklarad och redan har vi haft flera svåra föreläsningar, analysuppgifter, grupparbeten, seminarieredovisning och har till och med kodat en varsin liten hemsida. Att hjärnan är trött är alltså inte särskilt konstigt.
I går kväll publicerades också den första hemtentauppgiften på vårt oerhört avancerade interna IT-system. Fick klump i magen. Hur fan skriver man en hemtenta på högskolenivå? ”Inte för alldagligt språk” stod det bland annat, och jag som i tio års tid arbetat med att skriva så enkelt och lättförståeligt som möjligt. Ska jag helt plötsligt börja slänga mig med formella uttryck. Jag har ju liksom föraktat (nåja, kanske inte riktigt föraktat men ni förstår) de som skickar pressmeddelande på akademisvenska eller byråkratsvenska. Sedan ska det göras analyser och man ska grota runt i grejer och ja, jag är helt enkelt så ovan. Och förvirrad. Och rädd.

Men – det är kul. Det är jätteroligt att studera. I går när vi satt i datasalen från elva till fyra och knackade html-koder och lärde oss servrarna och sånt glömde jag liksom bort tiden. Jag bara satt där och var uppslukad. Och i dag när vi arbetade i små grupper och i detalj grävde i designen hos en liten pryl – vad som var syftet med den, hur man kunde testa att den var funktionell och säker och så vidare så njöt jag. Jag gillar det!
Om jag inte samtidigt var skräckslagen av allt skulle jag nog njuta precis hela tiden.

3 kommentarer:

Emma sa...

Ta det lugnt, du skriver ju fantastiskt bra! Jag pluggar också på södertörn och jag tycker inte nivån är skyhög direkt, jag var livrädd innan jag började plugga. Men bara man kan formulera sig någorlunda ska det nog vara lugnt =)

Matilda sa...

Tack för peppen och de snälla orden!

sandralinnea sa...

En sak jag lärt mig genom åren på universitetet är att man gärna kan använda ganska alldagligt språk, bara man gör det på ett sätt är korrekt. En del lärare uppmuntrar också till att skriva lite mer personligt och inte överakademiskt. Kanske är det lite olika mellan olika skolor och sådär, men de underkänner ju knappast en tenta för att man använt korrekt men enkelt språk om innehållet är bra!