söndag, augusti 03, 2014

Det där jag tänkte berätta

Jag tänkte för länge sedan berätta allt så att det inte glöms bort men redan nu har minnena börjat blekna. Jag tänkte berätta om hur mamma och pappa sittandes i den nymålade snygga kökssoffa berättade historien om dem. Hur de träffades, hur pappa inte ville flytta in i mammas lägenhet eftersom vattnet rann ut så långsamt ur badkaret. Hur de tittade på varandra då och konstaterade att de just den dagen varit gifta i fyrtio år.

Jag tänkte berätta om när vi cyklade långt. Pappa skjutsandes mamma och hur vi skrattade och stannade på ölpauser. Hur vi smög förbi en stuga med öppen dörr för att få en bättre bild på solnedgången. Eller hur tomt de blev när de åkte och det plötsligt bara var vi.
När äldsta systern med familj kom och en liten barnhand letade sig in i min. Systerdottern i baksätet på bilen och tusen frågor. Matilda, hur långt är ett snöre?

Jag tänkte berätta om helgen i stan där vi fick lite puls. Hur vi skrattade och lyssnade på musik. Skulle ta ett nattdopp men hamnade på granngården med en flaska vodka och yttepyttelite läsk att blanda den med. Bad och grill på vännens ö och hopp från höga klippor medan solen sakta gick ner.
När hela halva släkten kom på besök på samma gång och hur alla gång på gång frågade om jag inte skulle bada snart. Hur systerdottern sa att jag såg ut som ett monster när mascaran, som jag i ett försök att vara civiliserad hade tagit på mig, rann längs kinderna.

Hur andra systern med familj kom till torpet och vi åkte och badade. Slängde oss i vågorna tills det värkte i varenda kroppsdel. Så länge att vi kom en halvtimme för sent för kvällens stora middag som blev oerhört lyckad, trots att mitt lag inte vann femkampen.
Och så sa vi hejdå och så kom vännen i stället. Köpte räkor och drack vin och pratade om då och nu och framtiden. Hon och jag i mitt kök, precis som det var förr.

Och nu, nu är det söndag och vi har precis vinkat hejdå till sommarens sista besökare. I morgon hälsar vi på A:s syskon i Sverige och sen, sen när veckan är över är semestern slut för den här gången. Den har varit lång och kort och varm varm varm och alldeles underbar på alla sätt och vis.

Inga kommentarer: