tisdag, december 04, 2012

In the making of paneer

I går kunde inte jag och A hålla oss från att prova göra paneer inför dagens middag.
Paneer är alltså en typ av färskost, som man gör själv om man är ambitiös, som är vanlig i indiska rätter.
Vi började med att koka gammaldags mjölk. Den har en fettprocent på mellan 3,7 och 4,5 tror jag, och det är bra om den är rätt fet.

När den äntligen, efter idogt rörande, började koka tar man av den från plattan och klämmer i lime citron eller någon annan citrusfrukt som gör att mjölken skär sig.

Då bildas det som små ostklumpar som man sedan häller i en duk i ett durkslag.

Sedan gäller det att pressa ihop osten och klämma ur all vassle.

Då blir osten så här, merparten ihoppressad.

Sedan lade vi upp klumpen på en tallrik.

Och satte den under press. Minst 20 minuter ska den pressas för att hålla ihop. Vår stod säkert i en timme.

Redan i går kväll kunde vi se att den var hård och fin. Tjuvsmakade också lite. Smakade inte så jättemycket i och med att det inte är några kryddor i alls, förutom limen då. Men med de indiska kryddorna vi tänkte tillsätta i kväll så kommer det här bli super.

Lär återkomma.

2 kommentarer:

pernilla Hurme sa...

coolt :)

Matilda sa...

Eller hur?! Jag menar, hur ofta gör man EGEN ost? Aldrig.