måndag, december 17, 2012

Det här med att kommentera

Den där Jenny skriver att hon funderar på att sluta blogga. Av flera orsaker förstås. Men hon skriver bland annat om en sak som jag också känt och tänkt: Att färre och färre kommenterar trots att ungefär lika många läser nu som förr.
Jag menar inte bara på min egen blogg, jag har sett tendensen hos fler. Frågan är bara vad det beror på?

Ser jag till mig själv är jag precis en lika god kålsupare som andra. Jag kommenterar mycket mindre nu än jag gjorde tidigare. För mig handlar det om att jag läser bloggar i allt större grad via mobilen eller ipaden. Och hur mycket mobilappstillverkarna har försökt optimera användningen via mobilen är det fortfarande krångligare (ibland typ omöjligt till och med) att kommentera där än via en dator.
Men är det så för alla? Är det mobilen som har orsakat detta, eller har man bara ledsnat på att dela med sig av sin åsikt? Läser man, tänker en massa saker men vill inte stöta sig med någon så man håller tyst om dem? Eller har alla börjat skriva saker som inte är värda att kommentera? Varför är vi så tysta bloggläsare?

Hur som helst har jag bestämt mig för att försöka bli bättre. Komma med synpunkter betydligt oftare än jag har gjort den senaste tiden. Om så bara ett glatt utrop om någon skriver något roligt.
För som bloggare själv vet jag hur mycket av motivationen och inspirationen man faktiskt får från kommentarer.

8 kommentarer:

Emma sa...

Jag gillar din blogg, tycker du verkar va en sån bra person!

Matilda sa...

Nej men gud vad snällt sagt! Tack!

Ojsan sa...

jag läser nästan enbart bloggar via RSS-flöden i mobilen, så det är sällan jag orkar/hinner klicka in på de faktiska bloggarna och kommentera. Men det är helt klart trevligare att blogga om man får respons av läsarna!

Nilla nill@hotmail.se sa...

Å det är de här förbannade mobilerna! ;) jag startar knappt upp datorn längre, och som du säger, betydligt krångligare att lämna kommentarer från telefon/IPad.
Men ska försöka bättra mig jag med! :)

Linda E. sa...

Jag hinner inte läsa bloggar så ofta längre och när jag läser har jag MASSOR av inlägg att läsa igenom och orkar därför inte kommentera lika ofta.

Jag tycker det är skönt att komma in på din blogg och se att du mår så bra och trivs med livet. Så härligt att du har träffat Mannen! :)

Matilda sa...

Ojsan: Ja RSS-läsare är ju också en orsak. Själv har jag liksom aldrig fallit för det, känns mer personligt att klicka in på bloggarna, se headern och stilar och allt för att få en helhetsbild. Eller så är jag bara old fashion helt enkelt.
Nilla: Ja dessa tekniska saker är otyg. Haha!
Linda: Så där kan det vara för mig med. Massor att ta igen och då orkar man helt enkelt inte.
Och tack för att du tycker att det är skönt att komma hit. Dina iakttagelser stämmer, jag är lyckligare än någonsin förut!

Linda E. sa...

Det märks, tycker jag :)

Ojsan sa...

visst är det trevligare att se helheten. Men om man snabbt vill läsa igenom många olika bloggares inlägg så är det perfekt med RSS-flöden. Det känns som att jag sällan har tid att surfa i lugn och ro nuförtiden. Däremot borde jag bli bättre på att kryssa i rutan för uppföljning av kommentarer, de få gånger jag kommenterar så missar jag svaren ändå ;)