måndag, november 03, 2014

Sånt jag funderar på

Eftersom träden, gräset och blommorna tar vårt koldioxid och skapar syre av det, blir det då mindre syre i luften nu när alla löv trillat av, alla blommor vissnat och gräset är halvdött?
Hur är det på vintern egentligen? Det borde ju rimligtvis vara mindre syre och mer koldioxid i luften då än i juni. Eller är luften så smetfull med syre ändå att det inte gör någon skillnad?

Känner jag ingen biolog/fysiker eller någon annan smart som vet hur det ligger till? Jag har funderat på det här i flera veckor nu.

4 kommentarer:

sandralinnea sa...

Spännande tanke! Hoppas du får ett bra svar på frågan.

Anonym sa...

Det är klart att man kan tänka sig lokala variationer i syrehalten, beroende på lokala variationer i fotosyntesen. En sak är i alla fall säker. Variationerna är mycket små. Man kan få en uppfattning om storleken genom att titta på mostvarande variationer av koldioxidhalten under året. Det rör sig då om 0.0005%, vilket ska jämföras med normalhalten av syre på 20%.

Anonym sa...

Kanske inte helt svaret på din fråga, men: det mesta överskottet av syre, som vi människor och andra djur behöver för att andas, kommer från algerna i haven.

Anledningen till att det blir ett överskott av syre från algerna i haven är att de inte bryts ner fullständigt när de dör, utan mycket av dem faller till botten och blir kvar där. Därför förbrukas inte lika mycket syre som det bildas. Överskottet kommer ut i luften.

Matilda sa...

Tack! Så det märks alltså knappt. Intressant!