onsdag, juli 10, 2013

Dumma människor

För en tid sedan fick en person höra "ett och annat" från en manlig släkting. Släktingen hade ingen insyn i personens liv men gjorde ändå en massa egna tolkningar, drog felaktiga slutsatser och som följd var han riktigt riktigt elak. Elak, ogin och inhuman.
Saken är den att släktingen är vuxen med råge, runt 50 kanske, och borde veta bättre. Borde ta reda på fakta, vara human och också förstå att orden kan såra. Borde inte vara så dum, helt enkelt.

Då undrar jag; blir man inte klokare med åren? Om släktingen blivit det - hur dum var han innan? Eller finns det helt enkelt de som har så stor tro på sig själva att de vägrar lära sig saker? Tror de verkligen att de vet bäst och är de som sitter på sanningen? Eller förstår de inte bättre?

Må jag vara klokare än så när jag blir 50.

3 kommentarer:

Sofia sa...

Känns som att det tyvärr är så som du säger, de reflekterar inte över sig själva, vad de gör och hur det påverkar andra utan bara "så här är jag och det är så det ska vara".
Sen är det klart att alla nån gång gör fel och att man säger eller gör saker som man i efterhand inser är jättetokigt. Det viktiga där är hur det hanteras efteråt och det är nånting som jag känner kommit med åren och erfarenheten. Våga be om ursäkt när du gjort fel och se till att lära dig av situationen så det inte händer igen.
Men nej, usch för människor som bara stövlar igenom livet och inte lär sig bli klokare med åren, hoppas verkligen att jag aldrig hamnar där.

Emma sa...

dumhet verkar inte ha med ålder att göra...tyvärr. tvärtom kan jag ibland tycka att äldre bara är ännu mer klumpiga i sina uttalanden.

Matilda sa...

Sofia: Ja, det är säkert så att de inte ens tänker på det. Rätt sorgligt faktiskt.
Och ja förstås gör ju alla fel och säger elaka saker ibland, men en del gör det oftare än andra.
Emma: Det har uppenbarligen inget med ålder att göra nej.