måndag, september 26, 2016

Vet ju ingenting

Herregud vilken djungel det är det här med att vänta barn. Eller ja, själva väntandet går ju av bara farten, men allt runtomkring. Välja mödravård, välja förlossning, skicka papper till försäkringskassan. Jag kan ju ingenting om föräldradagar hit och dit och graviditetsintyg och försäkringar. I synnerhet inte här i Sverige där jag inte har bott medan merparten av mina vänner fått barn. 
Har googlat mig till precis allt. Men jag fattar ändå inte riktigt allt det här med föräldrarledighet. Hur länge är folk lediga? Hur länge räcker dagarna? Det blir ju bara ett år typ, är man hemma så länge eller hur fungerar det om man vill vara hemma ännu längre? Och det här med förskoleplats? Det förstår jag mig inte alls på. Måste vi ställa oss i kö typ nu? Och hur ska jag veta var vi vill ha barnet, vi kommer ju troligtvis inte bo här för evigt (om banken också vill det förstås.)

Nej, nu känner jag mig stressad bara jag tänker på det. Lika bra att blunda och ignorera ett tag till.
(Se det som ett rop på hjälp.)

7 kommentarer:

Emma sa...

Tror man har 3 månaders garantitid till förskoleplats men då kan man hamna lite varstans, så ställ er i kö direkt tycker jag. Även fast ni inte vet vart ni kommer bo. De flesta är (enligt min erfarenhet som förskollärare) hemma mellan 1 år och 1.5. De som är nyss fyllda 1 är lite väl pluttiga för förskolan kan jag tycka men det brukar gå väldigt bra ändå! Men har man ekonomiskt möjlighet kan man ju vara hemma lite längre än året.

Emma sa...

http://herrochfrulagergren.se/2016/09/07/6-smarta-tips-for-foraldrapenningen/ här är ett blogginlägg som jag tycker förklarade ganska pedagogiskt.

J sa...

Ja det är verkligen en djungel, men snart klarnar det :) Försök få till en längre ledighet än 1-1,5år. Ett barn i den åldern är väldigt litet, tänk att vara ifrån sina föräldrar 8-9h per dag utan att fatta varför. Dela också på föräldraledigheten. Tiden hemma med barn kommer aldrig igen (blir helt annat även om man får ett andra barn) och det är nog bara nyttigt att dela på det, för hur mysigt det än är så är det såklart stundvis väldigt påfrestande också.

egoistiska egon sa...

I Sthlm så börjar kötiden för kommunala förskolor att räknas först när barnet är 6 månader, så ni behöver inte ställa er i kö redan :) tror inte ens det går faktiskt?

Föräldrapenning: första året behöver man inte ta ut alla dagar i veckan. Det gör att de räcker längre. Jag tog 2/3 dagar per vecka. Har fortfarande dagar kvar och då var jag hemma heltid januari - september och sen halvtid oktober - mars.

Anonym sa...

Så fort ni har ett personnummer så kan man ställa sig i kö men det räknas först när barnet är 6 månader.
Vår dotter började föris när hon var lite över 1 och ett halv år hon kunde ha börjat tidigare så alla barn är olika känn efter vad som känns rätt för er och råd nr ett jämför aldrig med andra det är ni som vet bäst vad som funkar för er.

Kolla med facket om du har rätt till ex 10% av din lön i ett halvår de kan göra hela skillnaden i hur ni lägger upp ledigheten.
Jag hade ett antal sammanbrott när jag skulle planera mina dagar så S fick lägga in hela min ledighet, de va fattigt men vi har överlevt
// Kicka

Matilda sa...

Tack alla för alla kommentarer. Känner mig mycket lugnare.
Och ja, vi ska förstås dela på föräldraledigheten. Exakt hur är mycket oklart ännu eftersom A studerar, så mycket beror på om, när, och vilket jobb han får när han är klar till nästa sommar. Har han inget jobb blir han nog hemma merparten av tiden eftersom vi på något sätt ändå måste ha pengar = jag behöver jobba. Har han precis börjat på ett jobb blir nog jag hemma en längre tid eftersom det kan vara svårt på vissa jobb att begära föräldraledigt det första han gör. Så har vi i alla fall tänkt hittills. Men har någon annan input är det välkommet!

SARA sa...

Men grattis till graviditeten!!! Vad kul! Gällande föräldrapenningen så behöver en, om en har ekonomiska möjligheter förstås, inte ta ut en endaste dag första året. En kan vara ledig ändå och ens SGI bevaras! Vi nyttjade det rätt friskt och står nu med massa dagar över. Dock får en ej spara fler än 95 (eller kanske är det 99) dagar efter det att barnet fyllt fyra så det gäller ju att hitta tillfällen att ta ut dem sen. Det kan ju också vara smart att se vems föräldradagar som ger bäst utdelning så att säga. Förutsatt att en har gemensam ekonomi förstås. Kanske är det smartare att du tar flest dagar eftersom du tjänar mer? Uttagna dagar med ersättning behöver ju inte ha något samband med hur mycket föräldraledig tid en tagit.

Lycka till med ALLT!