tisdag, juni 02, 2015

Om att drömma och hoppas och jobba mer vettiga tider

Min arbetssituation är ohållbar. Jag vet det. Nu går jag på ett vikariat och kommer fram till sista augusti ha en heltidstjänst, om än något hoppande eftersom tanken är att jag ska fylla upp de platser där människor är på semester, men ändå en tjänst med regelbundna tider och ledigheter.
Men sen då? Jag vet faktiskt inte om jag mäktar med att gå tillbaka till en inhoppstjänst. Visst, jag tjänar bra men det är liksom inte värt det. Inte värt att alltid jobba och aldrig vara ledig.
Jag var ledig nu i helgen och senast jag var ledig en helg var den 18-19 april. Det är liksom nästan en och en halv månad mellan. Det går liksom inte. Jag har ju inget liv. Träffar inte någon, gör inte något, orkar inte göra något.

Tyvärr är ju den här branschen så här. Får jag bara inhopp till hösten tänker jag leta något annat. Något där tiderna är något mer humana, där jag faktiskt kan ha ett liv också, inte bara ett jobb.
Jag sökte ju massa massa jobb innan jag fick det här och känner att det kommer att bli svårt att fortsätta söka jobb. Jag har så svårt att få fram det jag är bra på, visa att även om jag inte har den exakta kompetensen så är jag bra. Hur visar jag det?
Till exempel om jag vill söka jobb inom kommunikation, jag har inte jobbat inom det tidigare och i synnerhet inte marknadsföring, men jag vet att jag skulle vara bra på det. Men hur ska ett företag veta det när jag inte jobbat inom det tidigare? Som det är nu kan jag bara vara journalist (och kanske lite webbredaktör men det är också svårt att "bevisa") så det känns som att det skulle vara helt omöjligt att byta bransch. Och med tanke på hur marknaden ser ut för journalister är det nog det jag behöver försöka mig på.
Hur gör andra?

Om jag rent spekulativt skulle ha ett jobb som lyfter mig och som gör mig piggare i stället för hjärntrött så tror jag att jag skulle behöva jobba med blommor. Typ trädgårdsmästare/arkitekt eller florist.
Jag har inte världens mest gröna fingrar men mår så himla bra av blommor, grönska och att gräva i jord. 
Är det i så fall det jag ska satsa på? Hur lång tid skulle det ta innan jag sedan tröttnar och känner mig understimulerad?
Och är det då klokt att utbilda mig till typ florist när jag samtidigt älskar teknik och internet och skulle sakna att arbeta med det?

Kan inte någon bara hitta det perfekta, stimulerande och utvecklande jobbet till mig och säga "här har du, du kan börja på måndag"? Ett jobb där jag får vara kreativ, där jag gärna får skriva, där jag får ha kontakt med andra människor, där jag använder datorer, där jag får vistas i grönska, där jag får lära mig saker, där jag jobbar vettiga tider i lagom mängd. Där hela jag blommar upp och får ta ansvar och ta initiativ.
Det jobbet. Finns det?

Inga kommentarer: