söndag, juli 20, 2014

Floran

Det är en upptäcktsfärd att gå i torpets trädgård. Det känns som att jag har skrivit det förut, med det är värt att uppmärksammas igen. Efter att vi trimmat ner ängen på stora delar av tomten syns det så tydligt. 
Först alla träd. Björk, tall, gran, sälg, lönn, rönn, oxel, en. Buskar av syren i vitt, lila och mörklila, bondrosor, nyponrosor och massor av sådana där som ser ut som röda vinbär men inte är det. Plantor av blåa, gula, rosa blommor och gröna perenner. Svarta vinbär, röda vinbär, krusbär, äppelträd och så visade det sig att ett av de fyra äppelträden var ett plommonträd. Vildhallon, smultron i överflöd och gamla jordgubbsplantor som inte ger skörd längre.
Helt otroligt vad mycket det finns. Sedan har vi också hittat så mycket platta stenar utspridda lite överallt att vi kan lägga en gång mellan köksdörren och den nybyggda diskbänken.

Då har jag inte ens nämnt alla föremål som vi hittar inne i huset och i uthuset. En gammal enkel hästsläde, en stor tunna, en vävstol, en Singer-symaskin som man trampar, fina gamla trälådor från Kina. Badmintonracket i fint skick, Arabia-assietter, ett gammaldags trangiakök, ett badrumsskåp och ett fint skrivbord. För att inte tala om allt vi redan släpat in i huset. 
Ja herregud vilken härlig gård det här är. Köpet, som i november ärligt talas kändes lite överilat, är det bästa jag har gjort. Och då har jag inte ens nämnt omgivningarna eller känslan jag får när jag är här.
Köksbordet, en av tavlorna, det som står på bordet och soffkuddarna är det enda som inte fanns här tidigare. Resten är fynd från torpet.
Favoritblomman växer här!
Och en liten hint om hur omgivningarna ser ut.

Inga kommentarer: