onsdag, juni 12, 2019

När ska mitt liv bli en dans på rosor?

Jag orkar inte. Blä. 
Min kille får inget jobb hur mycket han än söker. Alla vill ha nån med mer erfarenhet och minst 250 personer söker alla tjänster. 
Han får ingen ersättning från a-kassa eftersom han aldrig jobbat i landet. Kan få från Åland, men då måste han söka jobb där ju. 

Vi har precis blivit uppsagda från vår lägenhet. Eller ja, vår hyresvärd har blivit uppsagd så vi måste flytta. Inom tre månader. 
Vi kan nog inte få ett tillräckligt stort lån för en bostad i områden vi vill bo i eftersom det bara är jag som har en inkomst. Och vi har inte tillräckligt mycket sparat för att täcka hela handpenningen utan skulle behöva låna till det, och vi vet inte om vi får låna till det utan någon form av säkerhet? Jag vet inte ens hur mycket lån jag kan få som ensamsökande. Min kille har ju son sagt ingen inkomst. 
Extra kul att vi brände 35000 på bilhelvetet för några månader sedan ...

Så ja. Vi måste hitta en ny andra handslägenhet. Hur vi nu ska orka ge oss in i den härvan igen. Blä. 
Eller hitta en via bostadskön. Där lyckas vi tillsammans samlat så många år att vi kan komma på plats 18 på lägenheter i typ Fisksätra. Och där vill vi helst inte bo. För det blir jättelångt till förskola och jobb och allt. Men vi kan ju inte vara kinkiga. Förstås. Så jag har ställt mig i kö på tre bostäder nu. Men alla har i flyttning först den 1 september så får vi inte nån av dem vet jag inte hur vi ska få nån annan och kunna hinna flytta innan vi måste vara borta härifrån. 
Och katterna. De vill ju fan ingen ha i sin andra handslägenhet ... 

Jag är bara så less. Kan inte livet bli bra för oss också någon gång? Varför kan vi aldrig få ett hem och två inkomster, som normala människor har. Varför ska det alltid vara så här? När ska vi få nån lycka?
Jag är så less på att ingenting bara kan gå vår väg. Kan det inte vända snart?


14 kommentarer:

egoistiska egon sa...

❤️ du, har du gjort lånekalkylatorn på SBAB? Där ser du om ni kan få lån för kontantinsatsen också. Och inom vilket område söker din kille jobb?

Hanna sa...

Köp det ni har råd med och bo litet tills han fått jobb och det löst sig med ekonomin.

Då kommer livet i alla fall igång gällande bostadskarriär. Samt bra läge att köpa?

Inte skyldig sa...

Usch, fattar att det känns kämpigt! Hoppas att det löser sig för er snart. Hojtar om jag ser något om bostad och jobb. Undrar som Egon – vad för jobb söker han?

Matilda sa...

Tack för omtanke alla. SBAB var ju ännu dystrare än Nordeas. Kanske har råd med en etta i Kista typ. Fy fan vad deppigt det känns nu. Bara min kille skulle tjäna 10 000 så skulle vi få en miljon mer i lån. Ska se om jag kan boka tid med en rådgivare så får vi se hur det går när man träffar någon.
Han söker jobb som passar en som har en kandidat i sociologi. Utredare och liknande jobb, typ myndigheter och Försäkringskassan, skulle passa honom utmärkt. Men det är jättehård kamp om alla de jobben.
Han har börjat söka andra typer av jobb också, så vi bara får någon mer inkomst.
Men oavsett kommer allt det med lån och köp av bostad inte hinna lösa sig på tre månader så vi sitter ändå i skiten.
Vill just nu bara gråta.

Hoppas allt känns bättre i morgon.

Lena sa...

Tycker jättesynd om er, otroligt jobbig sits. Håller tummarna för er.

Några idéer: (publicera ej kommentaren/ta bort den om du inte vill att andra ska se)

1) Kollade på Fisksätra i kön och tolkade att du/ni har 4-6 år kötid. Om det är närmare 6 så kan det vara värt att anmäla intresse på små, dyra lägenheter inne i stan. Typ 1:or. De som har 6-8 års kötid anmäler kanske av nyfikenhet intresse på dessa, går på visning och tackar sen nej då de inte vill ”slösa” sin kötid. Det är ett känt problem bland hyresvärdar att smålägenheter ibland måste visas flera gånger (varav runt 30 pers kallas till varje visning och sen tackar 30-60-90 pers nej ändå. Dyra 1:an i typ Liljeholmen eller hornsberg kan ni sen förmodligen byta till större om något är genom bytesannons. Korttidskontrakt via bostadskön är guld om ni kan få det, då behåller ni kötiden och får bo kvar i upp till 4 år. Värt att bo vart som helst för att ha kvar kötiden, nästan, tycker jag.

2) Aldrig kul att ha problem men timingen är typ optimal! Av de lägenheter som intresseanmäls nu fram till ca augusti kommer många köande att missa antingen att anmäla eller att gå på visning pga bortresta. Perfekt läge att gå in varje dag på kön. Ta bort intresseanmälan på någon lägenhet där du har plats 100+, anmäl på en annan. Du har inte bättre chans att få något på hela året!

3) Ja, det är sant att 3 månader är sjukt kort tid. Kanske får ni inte nästa lägenhet förrän efter det. Dock borde ni kunna hitta något tillfällligt andra hand några månader ändå, tror det löser sig. Det värsta som kan hända är att ni behöver flytta grejer 2 gånger. Passa på att rensa/skänka/slänga?

4) Din kille kan med lite god vilja komma in på HR-spåret om han har sociologin. Är han duktig på siffror och program? Marknaden skriker efter lönespecialister. Finns YH-utbildningar till det, vågar nästan lova garanterat jobb med bra lön (en specialist kanske går in på 27-28k i början, kan nå 40k efter några år).

5) Din kille 2: Kan han plugga något vad som i höst? Passa på att maxa CSN-lånet och bidraget. Räntan är 0.13% i år. Spara till kontantinsats så är ni närmare att kunna köpa bostad sen. Även att han kan plugga något som tar honom närmare ett jobb.

6) Er bil? Jag känner typ ingen som har egen bil i Stockholm som inte är mina föräldrars generation. Många har inte ens körkort. Folk har inte råd eller lust att strula med parkering etc. Hur kommer det sig att ni måste ha bil? Finns bilpool vid tillfälliga behov. Annars är det gratis att åka SL-buss för en person med barn i barnvagn så där kanske det finns sparpotential. Ni kan typ ta taxi och storhandla varje helg och ändå komma billigare undan än bil med försäkring, skatt, parkering, värdeminskning, reparationer.


Lena sa...

Ps, kan katterna bo hos någon vän eller släkting tills ni fått fast bostad? Helt sant det du säger med att ni får svårare att hitta något andra hand med husdjur.

Linn sa...

Jag känner med er. Från nån som inte bor så där jättelångt från Fisksätra kan jag meddela att det är bättre än du tror. Fiskis, Bagarmossen, Skarpnäck, Farsta är alla himla bra på sina sätt. Kolla också boende längs Saltsjöbanan för där är nästan allt fint även om det är en bit bort. Närhet till natur och vatten och bussar som går tätt och bra. Kolla även in t ex Sickla som växer som tusan. Min kompis och hans tjej (numera fru) fick förstahandskontrakt genom att maila bostadsbolagen. Nybyggen är inte alltid lätta att hyra ut så gå på dom först. Sickla, Hammarby Sjöstad, Kvartholmen, Nacka. Alla bygger och bygger. Samma runt där vi bor. Älta är skitmysigt, Trollbäcken likaså. Där byggs det nu.

Utan att veta hur saker ligger till så kanske din kille kan söka jobb utanför sitt direkta område om ni behöver pengar ett tag. Vi har en deltidare i vår butik som får ut ca 15 000 varje månad och hon jobbar kanske 2,5 dag i veckan (inkl helger). Det är inte vad han vill, men det är också en inkomst.

Linn sa...

Vikariepool för förskolejobb är ju en annan idé, sålänge. Där finns det ju ALLTID jobb.

Anonym sa...

Det finns andra köer till hyresrätter också. Börja genast abonnera på de sajter som listar hyresvärdar och släpper lägenheter. Min mamma fick en på det sättet, på två veckor. Bostadsförmedlingen har också nyproducerade lägenheter, ofta kort eller ingen kö. Min bror fick en utan kötid. Bostadssnabben finns också. För det tredje vill jag säga att några vänner till mig flyttade till Fiskis när det var det de fick, pluggade och dåliga inkomster med små barn osv. Nu är de färdiga läkare med bra inkomster, men väljer att bo kvar på grund av att de trivs så bra. De bor i ett multikulturellt område, vilket passar dem pga alltid gillat att resa och lära sig språk. De bor nära skärgården, natur osv. Och ändå bra kommunikationer. Bra förskolor och skolor. Det behöver inte vara så att ett område är dåligt bara för att ryktet är sådant. Utröna det själva utifrån vad ni gillar av ett område. I Sthlm (Sverige?) finns en enorm rädsla för att ”beblanda sig med underklassen” eller invandrare. Man tror att ens barn ska bli smittade. Själv växte jag upp i ett sådant område och är helt osmittad, tom högutbildad och höginkomst. Och på kuppen fick jag vänner från hela världen och massor av kunskap. Åk dit och kolla, lek i parken och känn efter. Det kanske inte är så hemskt?

Anonym sa...

PS har de tagit bort KAS? Förr fick man KAS om man inte hade rätt till A-kassa. Och har de tagit bort rätten att ta med sig A-kassan inom EU?

Matilda sa...

Lena: Tack för långa inlägget. Och för att du är så konkret och handlingskraftig. Jag borde alltid ha sig i mitt liv! :)
1-3: Är inte rädd för att bo i Fisksätra. Bara långt från förskolan. Vårt område som vi bor i nu är klassat som ”farligt” men vi märker sällan av nåt sånt. Älskar att det är mångkulturellt!
Har ställt oss i kö på korttidsboenden också. Hamnar dock inte längre upp i kön där. Fler tänker nog som du/vi.
4-5: bra tips med HR. Får kolla på det. Han har kommit in på Masterutbildningen i sociologi (utlandsstudent därför redan besked) så det är vår backup till hösten.
6: Bilen ska säljas i höst. Är planen. Alternativt ställas upp. Den kostar nästan inget i skatt och försäkring och har ägt den så länge att jag inte har några lån på den. Vi behöver ha en bil sommarhalvåret då vi åker till torpet, men använder den typ aldrig i Stockholm.
Och katterna har jag redan hört om mina föräldrar kan ta. De sa motvilligt ja. Hehe.

Matilda sa...

Linn: Tack för tipsen. Ska testa att mejls bostadasbolagen direkt. Kan ju vara värt ett försök. Och angående jobben så söker han redan jobb utanför sin utbildning. Bra tips med vikariepoolen!
Anonym: inte rädd för Fisksätra alls. Mer än att det är långt bort från förskola och jobb. Bor i ett väldigt multikulturellt område nu som till och med anses vara problemområde. Funkar finfint och har så himla trevliga grannar!
Kas vet jag knappt vad det är. Tror inte att det finns iaf.

Anonym sa...

Det heter inte Kas längre utan Alfakassan. Det är den ersättning en kan få utan att vara med i a-kassan. Det jag inte förstår är att om han har rätt till A-kassa på Åland, varför kan han inte ta med den till Sverige? Inom EU brukar man ju kunna göra det? Jag tänker att om man får ett första handskontrakt i Fiskis så byter man förskola, och då blir det inte långt?
Min kompis fick en bra attraktiv lgnhet i ”nästan innerstan” förra sommaren. På våren gick det inte, men plötsligt var alla bortresta och trots plats långt ned (typ 57) fick hon den. Nedre botten och dyr, men ändå. Hon hade sex års kötid.

Lava Showan sa...

(dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
återställa kärleksförhållande mot rygg
förena bruten
magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
sluta skilsmässa
Älskar stava för att undvika att fuska par
Älskar stava för att stoppa uppdelningen