torsdag, november 26, 2009

Sväng åt ”det andra vänster”

Jag mötte min kollega i den relativt trånga gången uppe på redaktionen häromdagen. Vi hamnade i ett sådant där läge när man måste bestämma vilken sida man ska gå på för att kunna mötas.
Han utbrister: ”Det är högertrafik”, varpå jag snabbt som attan svarar: ”Är du britt?”
Ungefär samtidigt som jag sa det slog det mig att något var galet. Kollegornas skratt bekräftade det. Just ja, det är vänstertrafik i Storbritannien.
Det är krångligt det här med höger och vänster.

Jag vet i praktiken att man hälsar med höger hand, att man går på vänster sida av vägen och cyklar på den högra. Jag vet allt detta. Men när det kommer till att praktisera det är det något helt annat.
Om någon frågar efter vägen måste jag i smyg börja skaka hand i luften för att säga åt vilket håll personen ska gå åt.
Och om jag står i en korsning och någon säger att jag ska svänga vänster chansar jag hejvilt, det är ju trots allt 50 procents chans att jag svänger åt rätt håll.
Värst är det i stressade situationer. Till exempel om jag sitter som kartläsare i bilen och märker att vi ska svänga av om tio meter. ”Sväng vänster”, kan jag ropa bara för att nästa sekund vara arg för att föraren svängde av åt fel håll. Jag menade ju det andra vänster, även kallat höger.

Jag funderar faktiskt på att återinföra de där färgade cykelhandtagen man hade som liten. Kanske med strumpor eller vantar så jag alltid har en backup och kan dubbelkolla vilket håll som är vilket.
Rött för vänster och grönt för höger. Eller var det tvärtom?

8 kommentarer:

Sofie sa...

Haha, äntligen någon som också har svårt med höger och vänster! Jag är verkligen sämst på det. Ska jag förklara vägen brukar jag peka istället för att säga något.. haha.
Men "andra vänster" har jag också kört med. Att folk inte fattar vilket håll man menar!

Erica sa...

Det här är precis som att jag själv skulle ha skrivit det. Johan har numera sagt upp mig som kartläsare eftersom jag inte är direkt jättebra på det...

När jag använde klocka gick jag på det - hade ju alltid den på vänster arm, så då var det ju lätt.

Linda.E sa...

Tusan! Jag läste ju gluggen i tidningen och skrattade gott. Tänkte berätta för dig att jag, istället för att hälsa, låtsas skriver för att ta reda på höger eller vänster :P

Nu har jag i alla fall berättat *haha*

Hanna sa...

Hahaha. Grönt är höger och rött är vänster, så du har rätt. =)

egoistiska egon sa...

Jag är skitdålig på höger och vänster! Nu i London var jag än mer förvirrad vid övergångställena där det står "look right" (eller left?) och jag kollade alla jävla håll jag bara kunde, för det kopplar liksom inte i hjärnan. Dessutom kör bilarna åt fel håll.

Matilda sa...

Härligt att vi är så många! =)

Sofie: Peka funkar finfint. Så kör jag med pojkvännen i bilen nuförtiden.

Erica: Haha! Men det är samma med klockan ju, att man måste kolla efter. Det sitter liksom inte i ryggmärgen.

Linda: Haha, den har jag kört också!

Hanna: Gött! =)

Egon: FY! Jag har faktiskt inte varit i London, men jag bävar för den dagen. Vad otroligt förvirrande att gå över en gata där!

åsa sa...

grönt e höger (styrbord!)

Matilda sa...

Haha! Åsa, så kommer du och blandar in styrbord och babord. Som om det inte var svårt nog! =)
Fast jag vet, styrbord är höger och babord är vänster, men det gör liksom ingen skillnad när jag inte vet vad som är höger och vad som är vänster. =)